Inflation, krig og energikrise presser i øjeblikket mange, men for særligt udsatte familier kan den dyreste måned på året gå hen og blive meget uoverskuelig.
Foreningen Vi-Gør holder juleaften på Glostrup Stadion for 60-70 udvalgte mennesker, med alt hvad der hører til af mad, drikke, gaver og lege.
– Der er flere forældre, som har skrevet til os, at de er blevet reddet på målstregen, fordi de ikke har råd til at give børnene julegaver, det betyder alt for dem, siger David Meier, stifteren af Vi-Gør.
Læs også: Ansøgere til julehjælp stiger igen: »Vi tager ikke problemet alvorligt nok«
Vi-Gørs arrangementer finansieres udelukkende gennem donationer fra private og enkelte lokale virksomheder. Mængden af tilmeldinger til juleaften bliver med stor sandsynlighed større i år, end den har været tidligere.
– Det ser allerede nu ud som om, at vi får flere henvendelser end vi plejer, lyder det fra David Meier, der fortæller, at tilmeldingen stadig er åben.
Det er blandt andet de forskellige kriser som Danmark befinder sig i, som er afgørende for, hvor mange der søger julehjælp. Det mener konstitueret generalsekretær for Dansk Folkehjælp Peder Thorning.
– Der er to ting, der spiller ind. Den ene er inflation, hvor prisstigninger på dagligvare betyder utroligt meget for mennesker med et i forvejen lavt rådighedsbeløb. Det andet er prisstigninger på energi, el og varme, som bidrager til, at flere føler sig udsatte, siger han.
Organisationer bag julehjælp i Danmark
Dansk Folkehjælp
- 16.800 ansøgte om julehjælp hos Dansk Folkehjælp i 2021.
- I år har 16.191 søgt indtil videre.
- Fristen for at søge er den 20. november.
- Julehjælpen består af et gavekort til et supermarked på 800 kroner, og et gavekort til eksempelvis Elgiganten eller Sportsmaster på 1000 kroner.
Mødrehjælpen
- 15.441 ansøgte om julehjælp hos Mødrehjælpen i 2021.
- I år har omkring 13.000 søgt indtil videre, det er 70% flere end sidste år på dette tidspunkt.
- Julehjælpen består af et tilskud på 550 kroner pr. barn, der kan maksimalt søges for tre børn.
Frelsens hær
- 11.000 ansøgte om julehjælp hos Frelsens hær i 2021.
- I år har 8.580 søgt indtil videre, det er 40% flere end sidste år på dette tidspunkt.
- Julehjælpen består af et gavekort til et supermarked på mellem 800 og 2000 kroner, alt efter antal børn.
Kilde: Ritzau
For Dansk Folkehjælp er julehjælp et forsøg på at råbe op om en større samfundsproblematik.
– Vi bruger det her til at få fattigdom i Danmark på dagsordenen, og til at få politikerne til at anerkende, at der måske nok er en gruppe, som går igen år efter år, lyder det fra Peder Thorning.
Vi-Gør bidrager til at afhjælpe denne problematik, ved at skabe et trygt rum at danne nye bekendtskaber i, og dermed give udsatte familier et bredere netværk. Det har foreningen arbejdet på siden 2013.
– Folk danner venskaber på kryds og tværs, fordi de har siddet og fundet ud af, at de måske bor lige ved siden af hinanden, og de har nogle børn, som sidder i fuldstændig samme situation.
De frivilliges løn
Det er udelukkende frivillige, der står bag juleaftenen hos Vi-Gør. Foreningen har eksempelvis haft det samme frivillige køkkenhold i 7 år.
– Lønnen er at se alle de glade unger få én på opleveren. For to år siden var der en lille pige på omkring 6 år, som kommer over til mig og siger, at jeg ikke må sige det til hendes mor, men at det har været den bedste jul i hendes liv, fortæller David Meier.
Jeg studser over, at 99,5 procent af de henvendelser, vi får, er fra kvinder. Jeg tror, det er tabubelagt at række hånden ud som enlig far og sige, at man er fattig.
David Meier, stifter af foreningen Vi-Gør
Julehjælp kan være tabubelagt
Selvom Vi-Gør forventer flere tilmeldinger til juleaften end de har fået tidligere, så mener David Meier, at inflationen kommer til at kunne mærkes mest til foreningens sommerfest.
– Jeg tror, at vi kommer til at mærke de stigende priser til vores sommerfest næste år, fordi der skal noget erkendelse til at sige, at man tager ud og holder jul hos os. Vi er kun omkring 60-70 mennesker til juleaften, hvorimod vi er omkring 700 til sommerfesten. Der kan man gemme sig lidt lettere.
Det kan nemlig føles skamfuldt at søge om hjælp til den tid, vi alle kalder for hjerternes fest. Tilmelder man sig juleaften med Vi-Gør, så skal man først have nået til en erkendelse, som kan være svær for nogen, siger David Meier.
– Det er tabubelagt ad helvedes til at række hånden ud, mener han.
Julehjælp kan være et tabubelagt emne for mange, men der kan muligvis være tale om en forskel hos kønnene. Ifølge David Meier er det nemlig besynderligt, at næsten alle dem, som tilmelder sig juleaften hos VI-Gør, er kvinder.
– Jeg studser over, at 99,5 procent af de henvendelser, vi får, er fra kvinder. Jeg tror, det er tabubelagt at række hånden ud som enlig far og sige, at man er fattig, siger han.
Ser man på den hyppigste ansøger til julehjælp hos Dansk Folkehjælp, er der lighedstegn, hvad kønnet angår.
– Den helt klassiske ansøger til julehjælp er en enlig mor på kontanthjælp, muligvis ramt af kontanthjælpsloftet, som har et eller flere hjemmeboende børn, som er under 18 år, lyder det fra Peder Thorning fra Dansk Folkehjælp.
Fristen for at søge om julehjælp hos Dansk Folkehjælp er den 20. november.
Sådan gjorde vi: Journalisten fik idéen om at skrive en historie om julehjælp, og faldt over et Facebookopslag fra Vi-Gør foreningen. Derefter ringede journalisten til Dansk Folkehjælp. Alle kilder er interviewet over telefon.
2 Responses to "Glostrups egen julemand hedder David: »Det er tabubelagt ad helvedes til at række hånden ud«"