Udfordringer er der mange af, når man som epileptiker ønsker at blive gravid. Det skyldes, at både anfald og medicin under graviditet kan være skadeligt for barnet på flere måder.
Med den nye forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital er der endnu et bump på vejen. Studiet viser nemlig en sammenhæng mellem indtagelse af epilepsipræparatet Valproat og et dårligere fagligt niveau i skolen hos barnet.
Børn, der har fået Valproat, fordi moren har fået stoffet under graviditeten, scorer ifølge Jakob Christensen, en af forskerne bag undersøgelsen, 12 procent under gennemsnittet i skolernes nationale tests. Og det er ikke første gang, at foruroligende sammenhænge er påvist.
Epilepsi og graviditet
- Epileptiske anfald og epilepsimedicin under graviditet kan være skadeligt for barnet.
- Graviditeten børn planlægges, og kvinder med epilepsi bør i samråd med lægen beslutte, hvordan epilepsien skal håndteres under graviditeten.
- Selvom en kvinde tager epilepsimedicin er amning normalt uproblematisk.
- Det er en udfordring at være gravid og have epilepsi. Men på trods af det, så får langt de fleste sunde og raske børn
Kilde: Sundhed.dk
Læs også: Nyt hæfte skal hjælpe børn mod epilepsi
Valproat kan også medføre autisme og misdannelse
Allerede i 2014 advarede EU’s bivirkningskomite om brug af Valproat på baggrund af ny forskning, der viste en øget risiko for misdannelser hos fosteret. Samtidig har tidligere forskning fra Aarhus Universitet også vist, at Valproat under graviditeten øger risikoen for autisme.
Den nye undersøgelse fra Aarhus Universitet er derfor endnu en i rækken, der bekræfter, at Valproat kan have store konsekvenser for barnet.
Epileptiske anfald kan være farlige
Flere studier viser, at behandling med Valproat under graviditeten kan have store konsekvenser for barnet. Alligevel er et forbud mod stoffet ikke en mulighed, fortæller Jakob Christensen, klinisk lektor, overlæge, ph.d., dr.med ved Aarhus Universitetshospital, neurologisk afdeling og en af forskerne bag undersøgelsen.
– Man forbyder ikke Valproat af den grund, at man gerne vil have behandling til de kvinder, der ikke kan blive anfaldsfrie på anden medicinsk behandling. Det skyldes, at det ikke er helt ufarligt at få mange epileptiske anfald under en graviditet.
Jakob Christensen forklarer, at konsekvenserne af et epileptisk anfald kan skade barnet. Der er derfor kvinder, der står i et dilemma.
Skal kvinder tage Valproat under graviditeten med risikoen for misdannelser, autisme og kognitive skader, eller skal de droppe Valproat, hvilket også kan have konsekvenser for barnet? Det er det dilemma nogle kvinder står i.
Læs også: Epilepsi hos ældre opdages sent
Et møghamrende ubehageligt pres
Direktør i Epilepsiforeningen, Per Olesen, fortæller, at de er opmærksomme på problematikken.
– Valproat er et vigtigt område, som vi har været opmærksomme på i mange år. Det er vigtigt for os, at vores medlemmer kan træffe beslutninger på et informeret grundlag. Derfor sikrer vi os, at så snart der kommer nyheder ud om Valproat fra European Medicines Agency, firmaet bag, Sundhedsstyrelsen og andre myndigheder, så sender vi informationerne ud til deres medlemmer, fortæller Per Olesen.
Han påpeger, at det er et “møghamrende ubehageligt pres” at stå i det dilemma, at uanset om man tager præparatet eller ej kan skade barnet.
Læs også: Epilepsihospitals formand forsvarer lukning
Tag til lægen
Jakob Christensen påpeger, at information og rådgivning hos sin læge er vigtigt, da lægen kan være med til at afklare, hvad der er det rigtige i den enkelte situation.
– Kvinder, der ønsker at blive gravide, og som er i behandling med Valproat, bør kontakte sin læge og få rådgivning om muligheden for at skifte til andet medicin.
– Men det er ikke alle graviditeter, der er planlagt. Og derfor er det vigtigt, at man kontakter sin læge, hvis man bliver gravid og allerede er på Valproat. Så skal man have en snak om skift eller reducering af Valproat gennem graviditeten, tilføjer han.
Sådan gjorde jeg: Ideen til artiklen kom på baggrund af ny forskning fra Aarhus Universitet, der viser, at Valproat øger risikoen for bogligt svage børn. Alle mundtlige kilder er kontaktet telefonisk. For mere gennemsigtighed er der linket til skriftlige kilder.