EU-parlamentarikere giver gode råd til kommende kollegaer

Europa-parlamentsvalget er lige om hjørnet  Grafik: Jasmin Weller
Europa-parlamentsvalget er lige om hjørnet
Grafik: Jasmin Weller

Et kompas, den rigtige påklædning og et godt netværk. Det er alle ingredienser, der kan give en god start i Europa-Parlamentet, lyder det fra en række nuværende danske politikere i parlamentet.

Den 25. maj skal danskerne igen til valgurnerne, når 13 danske politikere skal vælges ind i parlamentet. NetAvisen har spurgt fem nuværende europaparlamentarikere om deres bedste råd, til hvordan nye kollegaer kommer godt i gang med deres arbejdsliv i Bruxelles.

Christel Schaldemose, Socialdemokratiet.

Christel Schaldemose, Socialdemokratiet Foto: mew.dk
Christel Schaldemose, Socialdemokratiet
Foto: mew.dk

– Medbring kompas! Det kan være svært at finde rundt i starten.

– Det er vigtigt at være høflig og for eksempel takke formanden for ordet. Derudover er det vigtigt at være klædt pænt på. Det handler om, hvilket signal man sender. Der er folk fra mange lande og traditioner. Formen og udseendet betyder noget for, hvorvidt man bliver taget seriøs. Som forholdsvis ung, ny i parlamentet og kvinde, gav det mig et rygstød at være klædt pænt på.

– Man må vise tålmodighed, for ting tager tid. Det er ikke let ændre på procedurer, hvis man synes, at tingene er trælse. Det tager energien, så fokuser i stedet på det politiske.

Bendt Bendtsen, Konservative.

Bendt Bendtsen, Konservative. Foto: Flickr
Bendt Bendtsen, Konservative.
Foto: Flickr

– Tidligt op om morgenen, sent i seng om aftenen og så ellers sørge for at bestille noget, det er mit bedste råd. Politikere tager til Europa-Parlamentet for at få indflydelse, og det får man ved at arbejde meget.

– Det er fuldstændigt ligegyldigt, hvor mange taler du holder i parlamentet, det der gør, at du kan få indflydelse, er, at du har et godt netværk. Det får du ved at passe dit arbejde, at bidrage og ind i mellem bruge noget tid i sociale sammenhænge.

Margrethe Auken, Socialistisk Folkeparti.

Margrethe Auken, Socialistisk Folkeparti.  Foto: Europaparlamentet
Margrethe Auken, Socialistisk Folkeparti.
Foto: Europaparlamentet

– Det er de færreste, der udenfor norden har den sociale opmæksomhed, som vi kender. Det er ikke en selvfølge, at man er opmærksom på hinanden. Det skulle jeg lige vende mig til. Det er ikke fordi, de ikke kan lide én. Så hvis man har brug for det, er mit råd, at man selv sørger for at opsøge det sociale samvær. Regn ikke med, at andre opsøger dig.

– Der er en stigende kultur for at cykle i Bruxelles. Så jeg vil anbefale, at man cykler på arbejde.

Morten Messerschmidt, Dansk folkeparti.

Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti. Foto: www.df.dk
Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti.
Foto: www.df.dk

– Man er nødt til at finde sin egen måde at gøre tingene på. Man skal gøre det meget klart for sig selv, hvad ens ambitioner er og så kæmpe for det med det samme. Hvis man bare bruger de første år på at lære systemet af kende, så får man ikke et ben til jorden.

– Hvis man kun regner med at klare sig på dansk, så klarer man sig ikke særligt længe. Det er vigtigt at kunne tale engelsk og fransk til for eksempel udvalgsmøder.

Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU.

Rina Ronja Kari, folkebevægelsen mod EU. Foto: Flickr
Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU.
Foto: Flickr

– Jeg kan klart anbefale, at man får sin egen lejlighed. Man bliver træt af at bo på hotel hele tiden. Med en lejlighed er det muligt at tage hjem og puste ud.

– Europa-Parlamentet er en helt særlig verden, det vigtigste er, at man sørger for at komme tilbage til Danmark ofte. Ellers kommer man til at leve i en bobbel, hvor man ikke har kontakt til resten af verden.