
Før gik bussen tre gange i timen. Men nu kører den på flere ruter kun to gange i timen.
Dét er realiteten i Rudersdal Kommune, som er en af de kommuner, hvor busserne kører mindre på vejene. Det fremgår af en analyse fra Dansk Industri Transport.
Siden 2016 har der kørt færre busser på vejene i mange kommuner, fremgår det af analysen. I Rudersdal Kommune er busdriften faldet med 7,2 % fra 2016-2024, viser analysen.
Konkret betyder det, at busser i 2016 kørte 66.105 timer på gaderne i Rudersdal Kommune, hvorimod busserne i 2024 kørte 61.322 timer.
Det har konsekvenser for særligt én gruppe borgere.
Mange ældre kan ikke bare hoppe på cyklen
Færre busser på gaderne i Rudersdal Kommune har konsekvenser for brugere af Frivilligcentret Rudersdal, siger Clara Spangsege, der er projektmedarbejder på Frivilligcenteret Rudersdal.
Hun forklarer, at dem, der benytter sig af centeret, oftest er folk i pensionsalderen. De kan have svært ved at deltage i aktiviteter, hvis de ikke har en bil til rådighed eller er i stand til at cykle.
– Vores brugere har svært ved at komme ud til vores aktivitetscenter, da det ligger væk fra midtbyen. Derudover kører busserne ujævnt og ikke altid til tiden. Det kan vi mærke ved, at vores brugere kan have svært ved at komme herud, siger hun.
Ældre mennesker kan have svært ved at gå, og de kan oftest kun gå et par hundrede meter til et busstopsted, forklarer Helene Dyrhauge, der er lektor på institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet.
– Ændringer i bustransport kan påvirke de ældres mobilitet, hvis man fjerner en bus, fordi så kan de ikke komme ud på samme måde, som de måske kunne tidligere, siger hun.
Prioritering af busbesparelser
Formand for Klima- og Miljøudvalg i Rudersdal Kommune, Court Møller (R), forklarer, at kommunen har prioriteret at spare på de busser, der har haft færrest passagerer ombord.
Derudover har kommunen reduceret busdriften, så busserne kører hvert 30. minut fremfor hvert 20. minut.
Det er i Rudersdal Kommune kutyme, at ændringer i bustransporten kommer i høring, forklarer Court Møller (R). Det vil sige, at ændringer i bussernes køreplaner, som er besluttet af Klima- og Miljøudvalget, sendes ud til offentligheden, der har mulighed for at kommentere på ændringerne.
På trods af den kutyme kan alle ikke tilgodeses, forklarer han.
– Hånden på hjertet, så vil der være borgere, som har oplevet at den bus de har kørt med, ikke er der længere. Det kan man ikke undgå, når man laver en serviceforringelse, det går ud over nogle. Så der er nogle, der har oplevet, at der har været en dårligere busbetjening, siger Court Møller (R).
En kendsgerning
I Rudersdal Kommune går de ældre meget op i bustransport, forklarer formand i lokalafdelingen i Ældresagen Rudersdal, Per Torben Christensen.
– Den klare holdning er, at de ældre er utilfredse med bustransporten. Det er en kendsgerning. Enten kører bussen ikke lørdag og søndag, eller også kommer bussen ikke i nærheden af, hvor de bor, siger han.
Alternative løsninger
Kommunen anvender flextrafik, delebiler og delecykler som alternativer for færre busafgange, forklarer formand for Klima- og Miljøudvalget, Court Møller (R).
I øjeblikket arbejder kommunen på et EU-finansieret projekt, der har til formål at få kommunes borgere til at bruge delecykler og delebiler i højere grad, end de har gjort førhen, forklarer Court Møller (R).
Fakta om det EU-finansierede Gemini-projekt
Gemini-projektet har i Rudersdal Kommune været i gang siden august 2024
Projektet er et forsøg på at styrke grøn mobilitet
Siden forsøgets start er delebiler og delecykler blevet lejet næsten 14.000 gange
– Vi har indtil videre fået god feedback på det forsøg. Spørgsmålet er, om det kommer til at fortsætte. Det er ikke kommunen, der driver det, men private virksomheder. De skal kunne se, at der er et forretningspotentiale i delebiler og delecykler i Rudersdal Kommune, hvis de skal fortsætte, som vi håber, siger han.
Det skal være nemmere at cykle, men ikke alle kan cykle
Kommunen forsøger ligeledes at kompensere for de færre busafgange ved at lave tiltag, som gør det nemmere for kommunens borgere at cykle.
– Det er selvfølgelig klart, at det kun hjælper nogle, det hjælper ikke alle. Det er ikke alle, der kan cykle. Det erstatter ikke dét at have en bus. Busserne er vigtige for at kunne opretholde den kollektive transport og sikre, at folks mobilitet i kommunen er god, siger Court Møller (R).
Sådan gjorde vi: I sin research fandt journalisten en analyse på Dansk Industri Transports hjemmeside: Færre busser i store dele af landet. Herefter kontaktede journalisten en del trafikforskere, uden held. I stedet kontaktede journalisten flere foreninger i Rudersdal med henblik på at finde ud af, hvilke af kommunens borgere, der bliver påvirket af færre busser på gaderne. Journalisten snakkede med formand for Idrætsforeningslivet, Clara Spangsege projektmedarbejder på frivilligcenterforening og Per Torben Christensen, formand i lokalafdelingen i Ældresagen Rudersdal. Herefter interviewede journalisten formand for Klima- og Miljøudvalget Court Møller (R) og Helene Dyrhauge lektor ved institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet. Alle interviews foregik telefonisk.