Farlige kosmetiske behandlinger får læger og sygeplejersker til at slå alarm

Behandling med kanyle på Nina Grefstad Olesens klinik i Silkeborg. 
Foto: Helle Thormann Jensen

Kosmetiske produkter forbeholdt professionelle lander ofte i de forkerte hænder. Sådan lyder advarslen fra både sygeplejesker og plastikkirurger.

Nina Grefstad Olesen er kosmetisk sygeplejerske og indehaver af Kosmetisk Klinik i Silkeborg. Hun er én af de behandlere, som oplever, at et stigende antal af patienter kommer i hendes klinik for at få hjælp efter en fejlslået behandling hos en uautoriseret behandler.

– En dag kom en pige ind og holdt sig for læben med toiletpapir, fordi det sivede ud af hendes læbe med betændelse, siger Nina Grefstad Olesen.

Produkterne er bl.a. non-permanente fillers, som er forbeholdt læger, sygeplejersker og medhjælp, der er registreret i Styrelsen for patientsikkerhed (STPS).

– Det er helt tydeligt for enhver også de kosmetiske sygeplejersker, som nu gør alt, hvad de kan for at advare patienterne, siger Nina Grefstad Olesen.

Læs også: Tattoo-fjerner: Tatoveringer udskiftes som bukser

Drønulovligt

Thomas Bo Jensen er overlæge i plastikkirurgi på Aleris-Hamlet i Esbjerg og medejer af klinikken Malling by Jensen i Aarhus. På Malling by Jensen-klinikken har Thomas Bo Jensen patienter, der før er blevet behandlet af en uautoriseret behandler, som nu oplever komplikationer efter disse behandlinger.

Han forklarer, hvilke komplikationer en forkert håndtering af produkter forbeholdt læger og sygeplejersker kan medføre.

– Du kan blive blind, huden kan dø og meget mere, siger Thomas Bo Jensen.

Nina Grefstad Olesen ser tendensen som yderst skræmmende, og hun er bekymret for patienternes sikkerhed.

– Det er drønulovligt. Jeg forstår ikke, at de tør, taget i betragtning af de store skader, det kan forvolde, siger hun.

Komplikationer ved brug af non-permanent filler:

  • Milde bivirkninger: blå mærker, ømhed og hævelser
  • Svære komplikationer: allergiske reaktioner, betændelse, vævsdødhed og blindhed

Kilde: Nina Grefstad Olesen

Læs også: Mystisk hudsygdom udfordrer skønhedsidealerne

Flydende grænse

Ifølge sektionsleder og overlæge i Styrelsen for patientsikkerhed (STPS), Karsten Bech, har Styrelsen kun myndighed til at gribe ind overfor de autoriserede behandlere.

– Vi oplever, at grænserne er mere flydende. Der er nogle, der ser et marked i at sælge videre til uautoriserede behandlere, og lige så snart de ikke er autoriseret, er det desværre ude af vores hænder, siger Karsten Bech.

I stedet melder STPS derfor de uautoriserede behandlere til politiet.

Også plastikkirurg Thomas Bo Jensen mener, at Politiet bedst kan tage sig af problemet.

– Jeg er ikke sikker på, at lovgivningen er forkert, det handler bare om at håndhæve den, siger han.

Sådan gjorde vi: Historien udspringer fra en research på en anden historie om mænd og skønhedsoperationer. I journalistens samtale med en kilde, fik hun nys om, at produkter inden for den kosmetiske verden ender i de forkerte hænder. Alle interviews foregik via telefon eller mail.