Fire gode råd til at holde barnet rask gennem vinteren

Hals, lunger, ører og mave. Dit barn er udsat for et sandt bombardement af trusler i de kolde vintermåneder. Det er vigtigt at holde poden varm, men endnu vigtigere at sørge for at hygiejnen er på plads, forklarer Helen Lyng Hansen. Hun driver hjemmesiden www.netsundhedsplejerske.dk, og giver her fire konkrete råd til at sikre barnet mod sygdomme.
 
1) Hold en god hygiejne. Vi kan ikke blot kan nøjes med at tørre barnets næse efter et nys, hænderne skal også en tur under hanen, forklarer Helen Lyng Hansen:
  
”Det vigtigste er at sikre en god håndhygiejne. Bakterier overføres via hænderne, så det er alfa og omega, at både voksne og børn lærer at vaske hænder ikke blot efter toiletbesøg, men også inden måltider og når vi pudser næse på barnet.”
 
2) Hold barnet varmt og tørt. ”Børn opholder sig rigtig meget i gulvhøjde, så de er meget udsat for træk og kulde. Det gælder også fødderne,” siger Helen og tilføjer, at uldundertøj gør det lettere for barnet at regulere sin temperatur: ”Uld kan suge op til 40 procent af sin vægt i sved. Det betyder, at barnet stadig holder sig varmt og tørt, også selvom pulsen er steget på klatrestativet og rutsjebanen,” forklarer Helen.
 
3) Forebyg sygdom gennem et stærkt immunforsvar. ”En sund og varieret kost kan gøre underværker, når det kommer til forebyggelse, for jo flere mineraler og vitaminer, barnet får, jo mere styrkes immunforsvaret.” Det er især en god idé at give barnet fisk, da de indeholder antioxidanter, og det behøver ikke være en kamp at få barnet til at spise dem: 
 
”Fisk er jo mange ting. Det kan være makrel eller torskerogn på rugbrødsmaden eller en tunsalat, som rigtig mange børn jo godt kan lide,” lyder rådet fra Helen. Hun påpeger desuden, at man som udgangspunkt skal holde sig fra at øge barnets vitamintilskud ved at give det enkeltdoser af specifikke vitaminer og kosttilskud: ”Deres vitaminbehov bør som udgangspunkt sikres gennem en sund og varieret kost,” forklarer Helen. 
 
4) Sørg for at barnet får sin søvn. ”De skal have lov at sove så lang tid, som de har brug for, også om dagen. Søvn består af en række stadier, og det er i det tredje og fjerde stadie, immunforsvaret styrkes”, siger Helen Lyng Hansen.  
 
 
Læs også: