Firma søger fiktive kvinder til at lokke mænd på danske datingsider

(Opdateret 11. november kl. 13:07)

Netdating
Opslaget som “chatoperatør” hos firmaet DataEntry har siden 18. oktober været mulig at søge via Jobindex. Men stillingsbetegnelsen dækker langt fra over de opgaver, du skal igennem, når du pludselig er ansat som fiktiv kvinde.
Foto: Unsplash / Pixabay

 

– Dit job er at yde kundepleje og svare hurtigt.

Sådan står der i jobopslaget på Jobindex, hvor firmaet DataEntry har sit umiddelbare harmløse opslag slået op. Men når du får jobbet, så er du pludselig ansat som fiktiv kvinde.

Jobbet hos DataEntry består i at holde mændene interesserede i den fiktive kvinde, de skriver med, så de bliver ved med at betale for datingtjenesten. Men eftersom mændene tror, at de skriver med rigtige kvinder, som er betalende brugere ligesom dem selv, er der tale om klare overtrædelser af markedsføringsloven, mener jurist for Forbrugerrådet Tænk, Jakob Steenstrup.

FAKTA OM DATA-ENTRYS JOB

  • Af jobopslaget fremgår det, at lønnen som ”chatoperatør” vil give dig mellem 0,9-1,65 DKK pr. besked, du sender. Det er alt efter kvaliteten.
  • Du får bonus, hvis du skriver mange beskeder. Når du er oplært skal du skrive mindst 200 beskeder om ugen.
  • DataEntry beskæftiger 5.000 medarbejdere fordelt på hele kloden.
  • Kilde: www.data-entry.dk og opslaget på Jobindex.

– Medmindre brugerne er tydeligt oplyst om, at disse chatoperatører er en del af tjenesten, vil jeg anse konceptet som en direkte opskrift på grove overtrædelser af markedsføringsloven, grænsende til bedrageri, siger Jakob Steenstrup.

Anderledes form for kundeservice

DataEntrys jobopslag forsøger blandt andre at tiltrække studerende, folk på dagpenge eller folk på pension ved at lokke med nem adgang fra egen computer, valgfrie arbejdstider og fri eller ferie når det passer. Viktor er en af de unge mænd, der så opslaget på Jobindex og fandt det interessant. Et enkelt klik sendte ham videre i systemet, og inden længe stod han over for den første panderynken. På siden, hvor han skulle skrive sine personlige oplysninger, var der tre chatscenarier, han skulle forholde sig til. Alle var af erotisk karakter.

LÆS OGSÅ: Præst: Moderne dating presser kærligheden

– Jeg tænker, at det bare er tests. Jeg gør mit bedste for at svare på dem, og så går der 48 timer før jeg får en mail om, at jeg har fået jobbet, hvis jeg er villig til at starte på et træningsforløb.

Viktor får kontakt med coachen ”Camilla” på Skype. Inden da er det gjort klart, at der ikke må foretages opkald eller anvendes webcam. Træningsforløbet skal foregå skriftligt over Skype, hvor Viktor skal lære at begå sig med de kærlighedshungrende mænd. Men inden da læser han de tre dokumenter, han får udleveret ved ansættelsen. Og langsomt går det op for ham, at det drejer sig om en helt anden form for kundeservice end den, han først troede, det var.

– Da jeg har læst det hele, går det op for mig, at det er et job, hvor jeg skal sidde og lade som om, at jeg er endnu en bruger på denne her portal, hvor de er oprettet. Og de ved ikke, at jeg er ansat, at jeg får penge for det og ikke betaler, ligesom de gør. Da det går op for mig, at det er direkte svindel, vælger jeg at skrive til hende coachen, at jeg ikke er interesseret i jobbet.

Medmindre brugerne er tydeligt oplyst om, at disse chatoperatører er en del af tjenesten, vil jeg anse konceptet som en direkte opskrift på grove overtrædelser af markedsføringsloven, grænsende til bedrageri.
Jurist for Forbrugerrådet Tænk, Jakob Steenstrup.

Ansat som skuespiller

I dokumenterne, som NetAvisen har fået adgang til, bliver den fiktive kvinde beskrevet som en ”player”, og der står ordret, at ”som chatoperatør er du en digital skuespiller som spiller rollen som player”. Desuden er der beskrevet en hel del strategier, som playeren skal forholde sig til for at vedholde ”kundens” interesse. Blandt de bedste strategier er billeder, du kan sende af din fiktive player. Hver enkel player har billeder tilknyttet, og nogle har flere af dem. Det er desuden klart, at den ansatte player skal gøre sit bedste for at holde liv i den håbefulde mands drøm om den kvinde, han aldrig får.

LÆS OGSÅ: Netdating: En lille, hvid løgn skader ikke, eller…?

– Vores kunder køber en fantasi, den fantasi går ofte ud på at score denne dame han chatter med, du er den perfekte kvinde for ham han vil før eller senere nok gerne mødes med dig, det vil komme på tale i 7/10 samtaler, det er dit job at have verdens bedste undskyldninger, men ikke dumme undskyldninger, står der i et af dokumenterne.

Playerens opgave er desuden at lave en logbog, der samler informationer om manden. På denne måde kan en anden ansat overtage samtalen, hvis den første er forhindret.

Aldrig set før i Danmark

Lektor i strafferet ved Københavns Universitet Trine Baumbach gør det klart, at sådanne sager ikke er set før i Danmark. Også hun hæfter sig ved de økonomiske tab, der kan være, når manden bliver ført bag lyset.

– Vi har ikke haft nogen lignende sager. Men hvis man tror, man sidder og chatter med en kvinde, og så det viser sig at være en mand, så har man jo tabt penge af den grund, og andre har vundet penge, siger Trine Baumbach.

Professor ved juridisk institut på Aalborg Universitet Lars Bo Langsted siger ligeledes, at der ingen retspraksis er på den specifikke sag. Desuden fremhæver han, at mændene på et eller andet plan får det, de betaler for.

– Når man skriver på en datingside, så er det ofte på grund af spændingen og interessen. Man vil gerne have nogen at snakke med, og den fornøjelse får man, uanset hvem der sidder i den anden ende. Man kan sige: ”Nå, jo, du får jo, hvad du betaler for”.

Manglen på lignende sager gør det svært at forestille sig at mændene, der bliver udsat for at skrive med playeren, reelt ved, at de er ofre for et skuespil.

– Hvad nu, hvis det er en fyr, der udgiver sig for at være en pige? Så ville ham, der skriver i den anden ende, nok føle sig noget snydt, hvis han kendte sandheden, siger Jens Bo Langsted.

Da jeg har læst det hele, går det op for mig, at det er et job, hvor jeg skal sidde og lade som om, at jeg er endnu en bruger på denne her portal, hvor de er oprettet. Og de ved ikke, at jeg er ansat, at jeg får penge for det og ikke betaler, ligesom de gør. Da det går op for mig, at det er direkte svindel, vælger jeg at skrive til hende coachen, at jeg ikke er interesseret i jobbet.
“Viktor”, ansøger til jobbet som “chatoperatør”

Eksempel fra Holland

Selvom tendensen ikke før er set i det danske datingcommunity, så er en lignende sag set i Holland. I denne artikel fra 14. juli i år fremgår det, at forskellige firmaer har hyret mænd og kvinder til at holde håbefulde mænd på datingsider interesseret, så de bliver ved med at betale. Konceptet ligner nøjagtig det, som DataEntry har.  I artiklen optræder desuden et screenshot af den platform, man som ansat skal arbejde i.

Af DataEntrys hjemmeside fremgår det, at virksomhedens fysiske adresse er på Tenerife. Firmaet skriver i en kort mail til NetAvisen, at det ikke er muligt at ringe til dem. De kommenterer ikke yderligere på beskyldningerne.

Både på TrustPilot og test- og nyhedssiden HardwareOnline er DataEntrys tvivlsomme job blevet nævnt og diskuteret. Det fremgår ikke, hvilke datingsider der benytter denne form for ansættelser.

Viktors rigtige navn er kendt af redaktionen. Hans identitet er skjult, fordi han ved ansættelsen accepterede en fortrolighedsaftale.