Mennesket er et socialt dyr, og derfor udfordres vi i denne tid, hvor sloganet ‘Sammen hver for sig’ dominerer. Danskerne tager mindre kontakt til deres omgangskreds, og føler sig mere alene. Det viser et nyt projekt HOPE fra Aarhus Universitet.
En uge i marts undersøgte forskerne bag HOPE danskernes adfærd under myndighedernes anbefalede isolation. I denne periode har danskerne taget 50 procent mindre kontakt til familie og venner, og andelen af danskere, som føler sig alene, er også steget med over 60 procent, viser undersøgelsen.
Man kan da godt mærke, at folk pludselig er langt væk
Johan Riis, studerende
Både DR og TV2 har rapporteret om øget forbrug af sociale medier, som åbner op for alternative måder at være sammen på. På trods af de mange digitale muligheder, påvirkes vi af manglende ansigt til ansigt kontakt, og derfor føler vi os mere alene, mener Anders Petersen lektor i sociologi på Aalborg Universitet.
– Mennesker har behov for at stimulere sanserne på en måde, som ikke er mulig over en skærm. De online fællesskaber, vi er tvunget til at have, giver os ikke det samme udbytte, som vi får ved at være fysisk tilstede med andre mennesker. Det vil altid være en flad fornemmelse, fortæller Anders Petersen.
Beerpong – Sammen hver for sig
Johan Riis, som til dagligt studerer musikvidenskab på KU, har mærket isolationens greb. Normalt er han socialt aktiv på sin uddannelse, spiller professionelt i et band og er sammen med vennerne og kæresten på daglig basis. Det stoppede, da myndighederne lukkede Danmark ned for at reducere smittefaren.
– Jeg har prøvet at holde mig selv i gang så meget som muligt, og nu har jeg heldigvis også en kæreste, som jeg ses regelmæssigt med. Man kan da godt mærke, at folk pludselig er langt væk, siger Johan Riis.
Han er derfor gået i krig med at socialisere online. Han har både spillet en koncert online og senest mærket tømmermænd banke på dagen efter en omgang online beerpong.
Her kan du se, hvordan Johan Riis og vennerne spiller online beerpong.
Selvom online sammenkomster er bedre end intet samvær, håber lektor i sociologi Anders Petersen ikke, at mennesker begynder at socialisere endnu mere online.
– Alle former for digitalisering, der prøver på at erstatte ansigt til ansigt relationer, er dømt til at mislykkes. Det kan være, at folk opsøger online fællesskaber, og spiller beerpong, men det kan aldrig erstatte rigtigt samvær, fortæller Anders Petersen.
Læs også: Sociale medier er fremtidens jobmarked
Johan Riis er heller ikke i tvivl om, hvad han og vennerne foretrækker:
– Det var meget sjovt at prøve, når vi nu ikke kan spille rigtigt. Vi kan ligeså godt få det bedste ud af situationen. Men gammeldags beerpong er klart sjovere, fortæller Johan Riis.
Han glæder sig til den normale hverdag begynder igen. Dog vil han bruge videosamtaler mere i fremtiden, da det ifølge ham giver mere nærvær, end messenger eller almindelige telefonsamtaler kan give.