Flere danskere bliver ven med en hjemløs

»Der er meget stor interesse, og lige nu venter en del frivillige på at blive netværksven med en hjemløs.«

Sådan lyder det fra udviklingskonsulent på projektet Gitte Frydensbjerg, som yderligere fortæller, at konceptet går ud på, at ressourcestærke frivillige en gang hver eller hver anden uge besøger en tidlgere hjemløs, der er flyttet i egen bolig. Det går blandt andet ud på at hjælpe den udsatte med at fungere i egen bolig, hjælpe med at ordne ting i lejligheden og at introducere den ham eller hende til sit eget netværk eller det nye nærområde.

»Det kan være problematisk at flytte fra et herberg, og her kan en netværksven gå ind og hjælpe i forhold til både praktiske ting samt ensomhedsfølelser.«

Gitte Frydensberg fortæller, at det er meget vigtigt at matche den frivillige og den tidligere hjemløse, så de passer sammen i forhold til interesserer, og at det er folk med alle mulige baggrunde, der henvender sig.

»Det er både pensionister, unge studerende, håndværkere og direktører, der henvender sig. Hjemløse er jo ikke nogen homogen gruppe. De har også forskellige interesser og mål i livet, så det er godt, at der er forskellige mennesker, de kan blive matchet med«, fortæller Gitte Frydensberg. 

En af de frivillige der er netværksven med en tidligere hjemløs, er journaliststuderende Mette Schmidt Rasmussen. Hun har siden april i år været netværksven med en tidligere hjemløs, og hun synes det er godt, at frivillige kan gå ind og være en hjælpende hånd. Hun har blandt andet hjulpet vennen med at finde en lejlighed og er lige nu ved at hjælpe ham med at komme i job, finde uddannelse og tage buskørekort. 

Hjælp til ny hverdag
Hos projekt UDENFOR, som er en organisation, der arbejder med hjemløse og udsatte mennesker, er man meget positive over for netværkskonceptet. Kommunikationsmedarbejder på projekt UDENFOR Lisette Leth Andersen, fortæller:

»Det er en rigtig god idé, fordi noget af det, der er rigtig svært, er, at selvom man kommer ud af hjemløsheden, så skal man også have en ny hverdag til at fungere. Og det at få en relation til en, som ikke også er hjemløs, kan hjælpe med at holde fast i den nye hverdag.«

Hun mener, at interessen for at arbejde som frivillig er steget, fordi der de seneste år har været mere fokus på frivilligt arbejde. Hele år 2011 er desuden europæisk år for frivilligt arbejde, hvilket betyder, at der i år er ekstra fokus på at arbejde som frivillig.