
I januar 2019 tog Hanne Rosenkrantz-Theil og hendes veninde Anne en beslutning om at starte et damefodboldhold i Lundtofte.
Fodboldholdet blev hurtigt populært i lokalområdet og er vokset organisk siden da.
– Vi havde stået og kigget på vores børn spille fodbold mange gange, da Anne og jeg begyndte at tale om, hvorfor spiller vi ikke selv? Det er jo meget sjovere end at kigge. Og så besluttede vi os for, at nu giver vi det et forsøg, siger Hanne Rosenkrantz-Theil, som også var træner på holdet de første fire-fem år.
I dag består holdet af cirka 50 medlemmer i alderen 25-55 år, og der kommer løbende flere medlemmer.
Fodboldfællesskabet er et frirum
For hende er det vigtigste, at alle føler sig velkomne, uanset alder og niveau.
– Det med at være en del af et hold, er det absolut vigtigste, siger hun og uddyber:
– Man behøver ikke snakke om noget. Det handler bare om at spille og hvem man er som menneske. Er du venlig og har lidt humor, er du velkommen. Der er altid masser af grin og opmuntrende kommentarer. Det er helt klart et frirum.
Rekordmange piger og kvinder spiller fodbold
Ifølge DBU spiller rekordmange piger og kvinder fodbold. Tallet er på næsten 80.000 i Danmark, og det er en stigning på næsten seks procent sammenlignet med året før, skriver DBU på deres hjemmeside.
Det er en nyhed, som Hanne Rosenkrantz-Theil er glad for, og hun tror, at en af grundene til det er den øgede eksponering for kvindefodbold.
– Jeg tror helt klart, at den øgede eksponering, også i medierne, har noget med det at gøre. Jeg var inde med alle kvinderne i min familie og se den første landskamp, kvinderne spillede i parken, og det var et vildt rørende øjeblik. Vi var mange, der sad med tårer i øjnene, da vi sang nationalsangen og så dem løbe på banen. Det var vildt, siger hun.
Hun mener også, at det øgede fokus på pige- og kvindefodbold gør, at flere får øjnene op for det, ligesom det gjorde sig gældende på fodboldholdet i Lundtofte, som hun var med til at starte.
– Jeg tror også, at piger opdager, når de går til fodbold, hvad det kan i modsætning til så mange andre sportsgrene, som meget er enmandspræstationer, siger hun.
Piger og kvinder i fodbold
- 79.851 piger og kvinder er nu medlem af en fodboldklub
- Den største stigning ses i målgruppen 13 til 18 år
- I alt er 381.840 medlemmer af en fodboldklub
Kilde: DBU
Fodbold skaber sociale relationer
Mette Bach Kjær, bestyrelsesformand for kvindedivisionsforeningen og medlem af DBU’s bestyrelse genkender billedet af, at netop fællesskabet har stor betydning for piger og kvinder, der spiller fodbold. Hun forklarer, at det at høre til og at være en del af en gruppe, betyder meget for mange piger.
– Jeg tror det betyder rigtig meget for piger og kvinders sociale relationer, at de kan samles om fodbolden. Vi ser tit, at hvis én pige går til fodbold, så gør hele klassen, eller mange af dem, siger hun.
Læs også: Et fodboldmekka for kvinder: Pigerne strømmer til lokal idrætsforening
Hun mener også, at det er en god nyhed, at flere piger og kvinder trækker i fodboldstøvlerne.
– Det er en fantastisk nyhed og dejligt, at der er kommet et udbytte af de indsatser, vi gør, siger hun.
Mere ligeværdige vilkår
Mette Bach Kjær fortæller, at de i de seneste år har forsøgt med flere fokuserede indsatser, for at få klubberne til at tage mere ansvar for også at være pigeklubber. Det handler om at skabe mere ligeværdige vilkår og principper mellem drenge og piger.
Jeg tror, at det gør noget godt, når piger ser, at man kan spille fodbold og samtidig være feminin og cool.
Hanne Rosenkrantz-Theil
– Hvis man har en pige og en dreng der spiller fodbold, så skal der ikke være forskel. Det har der nok været i den tid jeg har spillet. De der piger, der gik til fodbold, de var sådan nogle specielle piger, det var lidt en drengesport. Den er vi ved at være ovre heldigvis, siger Mette Bach Kjær.
Hanne Rosenkrantz-Theil forklarer også, at der var en tendens til at fodboldpiger blev opfattet anderledes, da hun var barn.
– Da jeg var barn, var man bare vildt kikset, hvis man var en fodboldpige. Jeg spillede med drengene, da der ikke engang var et pigehold. Jeg synes stadig, at det er lidt underligt at se kvinderne fra landsholdet løbe ind med fuld makeup og lækkert hår, men det er nok en generationsting, for jeg tror, at det gør noget godt, når piger ser, at man kan spille fodbold og samtidig være feminin og cool, siger Hanne Rosenkrantz-Theil.
Sådan gjorde vi: Journalisten blev tippet af Hanne Rosenkrantz-Theil gennem en lokal Lyngby-Taarbæk Facebook-gruppe vedrørende damefodboldholdet i Lundtofte. Derefter foretog journalisten interviewet med kilden telefonisk. Interviewet med Mette Bach Kjær er også foretaget telefonisk.