Australsk fodbold minder til dels om populære sportsgrene som fodbold og rugby. Men mens de fleste danskere kender til de to sidstnævnte, er der ikke mange herhjemme, der ved, hvad den australske sportsgren går ud på.
Det vil Farum Cats lave om på.
De danske mestre deltog tidligere på måneden i Champions League, hvor man sikrede sig en flot syvendeplads. Alligevel kan det dog være svært at overbevise unge mennesker om at tilvælge nichesporten, lyder det fra Christian Rix, der er formand for det nordsjællandske mandskab.
– Det er ret svært som niche-branche at skulle overbevise 12-14-årige knægte om at spille en sport, som de aldrig har set før. De ser jo op til Messi, Ronaldo eller Mikkel Hansen, så det er jo selvfølgelig fodbold eller håndbold, de gerne vil spille, når de ser det på fjernsyn, fortæller Christian Rix.
Formanden har dog en klar plan om, hvordan de nye medlemmer skal hverves.
– Lige nu er vores fokus på at rekruttere spillere fra vores egen aldersgruppe – altså gymnasiealderen og opefter. Der ved de godt, at de ikke bliver den nye Ronaldo eller Messi. Så vores mål i år er at komme ud på gymnasierne og vise sporten i idrætstimerne, fortæller han.
Læs også: En særlig raket skal få flere piger til at trække i fodboldstøvlerne
Herefter er planen, at der skal afholdes en stor turnering for de forskellige gymnasier og elever, der har mod på at prøve kræfter med sportsgrenen, som bliver dyrket af cirka 100 mennesker i Danmark.
– Det har vi før gjort med stor succes, hvor vi har haft Nærum Gymnasium, Marie Kruses Gymnasium, Birkerød Gymnasium og Allerød Gymnasium med i en stor turnering i Farum. Den måde har vi rekrutteret spillere på før, så det er vores mål i de næste to år, lyder det fra formanden.
Holdene i Dansk Australsk Fodbold Liga
- Aalborg Kangaroos
- Copenhagen Barracuda
- Farum Cats
- Odense Lions
- Port Malmö Maulers
- Aarhus Bombers
Helt unik sport
Australsk fodbold er kendetegnet ved, at spillerne bevæger sig rundt på banen som i fodbold, hvor man normalt har et forsvar, en midtbane og et angreb. I forhold til verdens mest populære sportsgren er bolden og banen dog ovale, mens der kan scores mellem hele fire høje stolper.
Det fortæller anfører for Farum Cats, Jakob Gutfelt Overgaard, som er fuld af roser over for den australske sportsgren, der ’har det hele’.
– Der er en masse fysisk kontakt, man får lov til at løbe nogle kilometer, og så er der hele det tekniske og taktiske aspekt. Man kan bruge alle typer af mennesker. Vi har både positioner, hvor det kræves, at man er tung og stærk, høj eller lille og hurtig. Man kan bruge alle typer af folk, og det gør virkelig sporten unik, lyder det fra Jakob Gutfelt Overgaard.
På grund af det lave medlemstal herhjemme kunne man måske sætte spørgsmålstegn ved udviklingsmulighederne for den enkelte spiller. Ifølge anføreren er der imidlertid rig mulighed for at nå toppotentialet.
– Fordi vi vandt ligaen herhjemme, så blev vi jo inviteret til Champions League i australsk fodbold, hvor vinderne fra alle de europæiske lande var med. Så vi var i Lyon i forrige weekend for at spille imod de bedste hold i Europa, hvor vi kom på en syvendeplads ud af 14, så det var vi meget glade for.
– Derudover har vi også et landshold, hvor man kan være med, hvis man er dygtig nok. Her deltager vi primært i europæiske turneringer og har vundet EM tre gange, fortæller han.
Der findes også internationale turneringer for landshold, men her har Danmark ikke været deltagende i et stykke tid.
– Det kræver lidt mere økonomi og tid til at arrangere, end vi har lige nu i Danmark. Men ellers leverer vi faktisk på et rigtig højt niveau i Europa, understreger Jakob Gutfelt Overgaard.
Farum Cats har 30 års jubilæum i år.
Læs også: Helt særligt hold har fået rigtig træner: »På grund af fodbold har jeg været clean i syv år nu«
Sådan gjorde vi: Journalisten havde et ønske om at skrive en sportshistorie fra lokalområdet og faldt derefter over Farum Cats. Herefter blev formand og anfører kontaktet for citater.