Flere modne kvinder får spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser er blevet et superkvindesyndrom, der i dag i højere grad rammer kvinder over 40 år.

Spiseforstyrrelser er blevet et superkvindesyndrom, der i dag i højere grad rammer kvinder over 40 år. Årsagen er, at disse kvinder har fået et forkvaklet selvbillede pga. samfundets normer.  

Anoreksi og bulimi er ikke længere noget, der kun rammer teenagere, der er usikre på sig selv og tilværelsen.
 
Forskningsresultater fra USA viser ifølge New York Times, at stadig flere amerikanske kvinder på over 40 år får spiseforstyrrelser. Undersøgelserne er blandt andet foretaget af The Eating Disorders Program på University of North Carolina og viser, at halvdelen af programmets patienter siden 2003 har været voksne. 
 
Resultatet af undersøgelsen kommer ikke bag på klinisk diætist og tidligere personligtrænerer Christina Bendix, der mener, at de voksne kvinder er blevet hårdere mod sig selv. 
 
»Vi lever i et samfund, hvor kvinder på 40 skal have en krop som en 20 årig og erfaring som en 60 årig,« siger Christina Bendix. Denne tendens mener hun, kan få kvinder til at få et forkvaklet forhold til deres krop. 
 
De voksne kan også være bange
Spiseforstyrrelser er ikke noget man vedkender sig, hvis man ønsker at opretholde en facade, hvor alt udadtil ser strålende godt ud. Tabuiseringen over emnet, og det at kvinderne gør alt for at skjule sygdommen, gør også, at det er svært for samfundet at få øje på problemet. 
 
»Jeg tror, der er gået trend i, at kvinder skal have styr på det hele, både karrieren, kroppen og familielivet. Det giver et billede af, at vi som kvinder skal være superkvinder,« siger Christina Bendix.
 
Disse superkvinder er afhængige af, at facaden opretholdes, og her er en spiseforstyrrelse næppe en matchende accessory. 
 
På Afdelingen for Medicinsk Kvinde- og Kønsforskning på Institut for Folkesundhed mener man heller ikke, at det er så mærkeligt, at tallet af modne kvinder med spiseforstyrrelser er stigene, og at kvinderne med karriere og familie ikke står frem med problemet.
 
»Der er nok mange modne kvinder for hvem, det ikke er særlig let at stille sig frem og indrømme, at de har anoreksi,« siger Birgit Petterson, der er speciallæge i psykiatri på afdelingen. Med en sådan udmelding brister illusionen om, at kvinden har alt under kontrol, mener hun. 
 
Det ekstreme er lettere at få øje på
Kvinder over 40 år med spiseforstyrrelser er vanskelige at få øje på, det opleves også på de private behandlingscentre for spiseforstyrrelser. Det er et større problem end samfundet ved af, fordi størstedelen ikke står frem, samtidig er de modne kvinder bedre til at balancere sygdommen ind i deres liv.
 
»Omkring 90 procent af de, der har spiseforstyrrelser, er voksne kvinder. Det er der bare mange, der ikke ved, fordi de fleste opfatter spiseforstyrrelser med en udmagret teenagepige,« siger Morten Dalsgaard, direktør for det private behandlingscenter Frederiksberg Centeret. 
 
Teenagere udtrykker sig i ekstremer, og derfor er det også nemmere at få øje på spiseforstyrrelser blandt dem. Mens de voksne kvinder har lært at balancere sygdommen ind i deres liv, og derfor er det vanskeligere at få øje på, mener Morten Dalsgaard. 
 
Samfundet har ikke plads til de tykke
Spiseforstyrrelser som bulimi og anoreksi blandt voksne opstår også på grund af fedmetendenserne i samfundet. For selv om danskerne bliver federe og federe, bliver de fede ikke accepteret i samfundet på lige vilkår som de slanke.    
 
»De tykke kvinder over 40 år har svært ved at få job, derfor er det klart, at flere kvinder på arbejdsmarkedet tvinger sig selv til at smide kiloene på ekstreme måder« siger Birgit Petterson. 
 
Se også: