Flere radikale religiøse kreationister har en skjult dagsorden

Foto: Morguefile.com
Foto: Morguefile.com

Gud har skabt universet og alt levende, og der er et formål bag jordens udvikling. Det er virkeligheden, når man er kreationist, og som aktivistisk kreationist vil man gerne sælge det verdensbillede til andre. Der findes kreationister, som har en skjult politisk eller uddannelsesmæssig dagsorden, siger Peter C. Kjærgaard, professor ved Aarhus Universitet på Institut for Kultur og Samfund.

Fakta om kreationisme

-Kreationisme er troen på Gud som skaber af verden
-Kreationister tager afstand fra den rent videnskabelige evolutionslære
-De mest radikale kreationister tror, jorden er flad
-Kreationister kan både være protestanter, katolikker, muslimer eller hinduer
-Aktivistisk kreationisme er ofte forbundet med konservative værdier

Aktivistisk kreationisme har været på fremmarch i Europa de sidste 15 år, konkluderer en ny artikel i det respekterede Journal of the American Academy of Religion og medforfattet af Peter C. Kjærgaard.

Vi har hver især vores tro om, at Gud er skaberen, og det vil vi selvfølgelig gerne, om end blot for vores egen skyld, argumentere for.
Mikael Larsen, kreationist

Skjult dagsorden?

Alene blandt professorer og lektorer på Aalborg Universitet kender kreationist og lektor ved Aalborg Universitet på Institut for Mekanik og Produktion Mikael Larsen i hvert fald fire kreationister. Mikael Larsen fortæller, at kreationisterne ikke har nogen dagsorden eller samlingspunkt.

Nogle kreationister har en skjult dagsorden
Peter C. Kjærgaard, professor ved Aarhus Universitet

-Der er ikke nogen forening, selvom Peter C. Kjærgaard antyder, at kreationisterne har en eller anden skjult dagsorden. Der eksisterer et tidsskrift, der hedder Origo, med artikler om forholdet mellem tro og videnskab og evolution. Det er nok det eneste samlingspunkt.

Til det siger Peter C. Kjærgaard:

-Nogle kreationister har en skjult dagsorden, og nogle har ikke. Vi har mange dokumenterede tilfælde af, at der er nogle grupper af kreationister, som har nogle helt bestemte dagsordner, som de er ikke er åbne med, og som er en del af en politisk dagsorden eller en uddannelsesmæssig dagsorden.

Øget aktivisme

Peter C. Kjærgaard fortæller, at der ses flere tilfælde af aktivistisk kreationisme:

-Det vi kan konstatere er, at der er en øget aktivisme, og det gælder hele Europa.

Mikael Larsen fortæller:

Der er ikke nogen forening, selvom Peter Kjærgaard antyder, at kreationisterne har en eller anden skjult dagsorden
Mikael Larsen, kreationist

-Vi har hver især vores tro om, at Gud er skaberen, og det vil vi selvfølgelig gerne, om end blot for vores egen skyld, argumentere for.

Læs også: Fra i dag kan du hvile uden religiøse symboler

Aktivistisk kreationisme er alvorligt

Peter C. Kjærgaard mener, at den øgede aktivistiske kreationisme kan få konsekvenser.

-Det er med til at forstærke en opfattelse af, at når vi taler om evolution, så er et relevant kriterium, hvordan det står i forhold til religiøse opfattelser. Det er noget, der passer kreationisterne godt.

Det kan blive et problem på længere sigt.

-I forhold til den offentlige debat er det et stort problem, fordi den i meget høj grad er med til at definere elevers og læreres opfattelse. På den måde kan det godt blive en uddannelsesmæssig udfordring, som vi bliver nødt til at tage alvorligt, siger Peter C. Kjærgaard.