Ingeborg Arngaard er en af de unge, der har valgt at være besøgsven. Siden oktober har hun cirka en gang om ugen besøgt 73-årige Ingelise Hammersholt i hendes lejlighed på anden sal i Århus. På trods af aldersforskellen er det ikke svært for de to kvinder at få de to timer, der er sat af, til at gå.
– Vi snakker ikke nødvendigvis om strikketøj og børnebørn. Vores fælles almene samfundsinteresse gør, at vi har masser at snakke om, siger Ingeborg Aangaard.
Da 22 årige Ingeborg Arngaard gennem Ældre Sagen spontant meldte sig til at være besøgsven, vidste hun ikke, at hun et halvt år efter ville have fået en ny ven.
– I en stresset hverdag skaber Ingelise ro. ’Herregud, du er jo kun 22 år’, plejer hun at sige’, siger Ingeborg Arngaard.
’Jeg lærer at sætte pris på de små ting’
Ifølge socialhumanitær konsulent i Ældre Sagen Tine Schiller, er det ikke kun de ældre, der får noget ud af besøgene. Også for de unge er mødet givende.
– Generationsmøder er spændende. Generationer tilføjer noget til hinanden. Den ældre kan give erfaring videre til den unge, og den unge kan bidrage med det friske og det nye, siger hun.
Læs også: De ældre vender tilbage til kirken for fællesskabet
For Ingeborg Arngaard giver besøgene hos Ingelise Hammersholt hende nye perspektiver på verden.
– Når man møder et ældre menneske, bliver man mindet om, at tiden går, og at der er en ende på det hele. Det giver mig en større taknemmelighed i livet. Det lærer mig at sætte pris på de små ting, forklarer Ingeborg Arngaard.
Alder er bare et tal
Selvom der er 51 års forskel på de to kvinder, er der ikke begrænsninger for, hvad de kan snakke om over en kop kaffe i de lyserøde møbler.
– Vi kan snakke om ting, jeg snakker med mine venner om. Alt lige fra Trump til ‘Gift ved første blik’ (program på DR 1, red.). Man har meget mere tilfælles, end man tror, siger Ingeborg Arngaard.
Læs også: Ældre Sagen er bekymrede for reducering af tilsyn på plejehjem
Hun synes, det kan være det rene navlepilleri kun at snakke med folk på sin egen alder. Derfor nyder hun at bruge tid med Ingelise Hammersholt.
– Når man bliver ældre, er man stadig det samme menneske. Man vil gerne snakke om almindelige ting, men samtalen har en vis dybde, siger Ingeborg Arngaard.
Ældre Sagen er glade for de unge
Hos Ældre Sagen ser man positivt på, at flere unge melder sig som besøgsvenner. Derfor gør de meget ud af at matche parterne, så både den unge og den ældre får noget ud af mødet.
Det er da heller ikke kun de enslydende navne, der har bragt Ingeborg Arngaard og Ingelise Hammersholt sammen. Den fælles interesse for kultur og samfund var en af grundene til, at de to kvinder blev matchet af Ældre Sagen.
– Det gode gensidige møde er der, hvor man hver især får mulighed for at vokse i samværet. Der, hvor man får lov til at dele fortællinger og dele livet sammen, siger Tine Schiller.
På nuværende tidspunkt har Ældre Sagen 5000 besøgsvenner registreret, og de håber på, at stadig flere unge vil bidrage til det tal i fremtiden.
Også hos Røde Kors og Samvirkende Menighedsplejer er det muligt for de unge at melde sig som besøgsven.