Ældre borgere i Hillerød er mål for bedrageri: »Det er et våbenkapløb«

Flere ældre borgere i Hillerød Kommune er blevet narret til at udlevere deres kreditkortoplysninger
Foto: Isabella Destineé Christensen

Selv de mest rutinerede, og de mest erfarne blandt os, kan blive fanget i et net af bedrageri. Hillerød Kommune oplever i disse dage en bølge af bedragerier mod ældre borgere, hvor svindlere udgiver sig for at være bankansatte og formår at få adgang til ofrenes betalingskort og koder.

Torsdag den 7. november blev en 90-årig kvinde fra Hillerød kontaktet af en mand, som påstod at være fra Arbejdernes Landsbank. Det fremgår af Nordsjællands Politis døgnrapport fra 7-8. november. Svindleren fortalte, at kvinden skulle have et nyt dankort, og kort efter dukkede en mand op for at hente hendes kort. Efterfølgende blev der hævet et større beløb fra kvindens konto. Den samme type bedrageri fandt sted dagen før, onsdag eftermiddag, hvor to kvinder på henholdsvis 84 og 88 år blev udsat for bedrageri, da mænd over telefonen udgav sig for at være fra deres bank. En halv time senere ankom mænd til deres bopæle, hvor de fik udleveret både deres kreditkort og pinkode, og der blev efterfølgende hævet betydelige beløb.

Politiets advarsel: Udlever aldrig kort og koder

Nordsjællands Politi opfordrer nu ældre og deres pårørende til at være særligt opmærksomme på denne form for bedrageri. Politiet understreger, at hverken banken eller politiet nogensinde vil møde op på privatadresser for at bede om bankoplysninger eller kræve betalingskort og koder. Svindlernes metoder ændrer sig løbende, men for tiden får Nordsjællands Politi mange anmeldelser, hvor ældre bliver bedraget af personer, der udgiver sig for at være fra banken eller politiet.

Læs også: Ældre føler stor skam efter særlig svindel: »Har slet ikke grund til at være her på jorden mere«

»En bekymrende tendens «

Ifølge Thomas Ralph-Christensen, senioranalytiker i ‘Fraud and business’ hos Nets, er kreditkortsvindel mod ældre borgere en kendt udfordring – men det er bekymrende, at antallet af tilfælde har været markant stigende de seneste år.

–   Det er et våbenkapløb mellem os og de kriminelle, hver gang vi finder noget nyt til at forebygge misbrug, er kriminelle entreprenører på udkig efter nye sårbarheder. Vi ser en stigende tendens, og problemet er ikke begrænset til enkelte områder, men er landsdækkende, forklarer Thomas Ralph-Christensen.

Han påpeger, at selvom sikkerheden omkring betalingskort generelt er forbedret, især i forbindelse med online-transaktioner, så fastholder kriminelle fortsat fokus på denne type svindel.

–   Sikkerheden er styrket, og det er blevet sværere for svindlere at misbruge kortoplysninger. Men betalingskortmisbrug er et lukrativt marked, som de ikke er villige til at slippe, uddyber han.

Især ældre borgere rammes ofte, hvilket ifølge Thomas Ralph-Christensen skyldes deres position som ’det svageste led’.

– Svindlerne udnytter ofte de ældre ved at skabe pres og fremstille situationen som en hastesag. Det kan forhindre dem i at tænke sig om eller rådføre sig med andre, siger han.

Fakta om kreditkort-bedrageri og gode råd:

  • I 2023 blev næsten 190.000 danskere udsat for digital svindel.
  • Fra 2022 til 2023 steg antallet af anmeldelser om kontaktbedrageri mod private med cirka 18 pct.
  • I 2023 var der 1.229 anmeldelser registreret under kategorien ’Andet’, hvilket typisk omhandler telefonsvindel mod ældre borgere.
  • Flest danskere udsættes for snyd ved onlinehandel.
  • 76.000 danskere blev i 2023 udsat for misbrug af betalingskortoplysninger.
  • Har du allerede videregivet dine oplysninger, så sørg for at standse skaden: Få spærret dit betalingskort eller dit MitID, og husk at kontakte din bank med henblik på at stoppe overførslen.

Kilder: Dkr.dk, politi.dk, og sikkerdigital.dk

Svindel rammer både unge og gamle

Men det er ikke kun ældre, der er i risiko. I 2023 lancerede Nationalt Center for It-Kriminalitet en kampagne målrettet unge, der blev opfordret til at være opmærksomme på faresignalerne ved onlinehandel. Dette problem er noget, som senioranalytiker Thomas Ralph-Christensen også genkender, og peger på, at unge, trods deres vanthed på nettet, kan blive for selvsikre hvad angår nethandel:

–       Man taler typisk om kort-misbrug hos ældre, men der finder også meget svindel sted hos yngre mennesker. I politiets seneste årsrapport, der ser man at det klart mest dominerende er samhandelssvindel, hvor typisk mennesker køber koncertbilletter af hinanden, for eksempel på Facebook, og så er der aldrig nogen billet.

Læs også: Har du mødt en falsk bankmand? Særlig form for svindel af ældre vinder frem

Både Thomas Ralph-Christensen og Nordsjællands Politi råder borgere til at afbryde opkaldet og kontakte banken direkte på deres officielle telefonnummer, hvis de er i tvivl om validiteten af opkaldet.

Sådan gjorde vi: Journalisten læste Nordsjællands Politis døgnrapport, og blev opmærksom på flere sager med bedrageri mod ældre borgere i Hillerød Kommune. Herefter læste journalisten baggrundsinformation om kreditkortsvindel, politiets egne råd, og interviewede herefter Thomas Ralph-Christensen fra NETS telefonisk.