Fodboldfans anbefales mæslingevaccination

De danske tilskuere, der skal Europamesterskabet i fodbold i Polen og Ukraine, får nu et godt tilbud fra Sundhedsstyrelsen. Fra 1. april og resten af året tilbyder Sundhedsstyrelsenen nu mæslingevaccinen gratis til personer over 18 år. Tilbuddet gælder kun for voksne født i 1974 eller senere, og som ikke er vaccineret som børn eller har haft mæslinger.

Sundhedsstyrelsen har vurderet, at de mange fodboldfans skal have tilbuddet, før turen går øst på. Ukraine har nemlig alene i 2012 registreret mere end 5.000 tilfælde af mæslinger. Den forhøjede risiko for at blive smittet i Ukraine har fået den røde lampe til at blinke hos Sundhedsstyrelsen.

Normalt anbefaler Statens Serum Institut kun vaccinationer når turen går til eksotiske rejsemål, men mæslingevaccinen har siden 2011 været anbefalet ved rejser i Europa. Dette skyldes at flere vest-europæiske lande, har haft store udbrud af mæslinger. I 2011 toppede tallet i Frankrig med 15.206 smittede.

Serum Institutetets rejseanbefalinger

Halvdelen indlagt
I 2011 blev 81 personer i Danmark smittet med mæslinger. Af disse blev halvdelen hospitalsindlagt, og heraf var størstedelen af disse voksne. Mæslinger er nemlig langt mere alvorligt for voksne end for børn. Derfor påpeger Sundhedsstyrelsen, at vaccinen især henvender sig til unge voksne, der er født efter 1974, da folk født før med stor sandsynlighed allerede har haft mæslinger. Børn er i dag vaccineret mod mæslinger via deres børnevaccinationer.

Epidemi skal forhindres
Mæslinger kan være ret alvorlige. Der ses ofte følgesygdomme som mellemørebetændelse og lungebetændelse. I sjældne tilfælde kan der opstå alvorlige komplikationer som hjernebetændelse, der kan medføre varig hjerneskade, døvhed og i værste fald dødsfald.

Derfor er Sundhedsstyrelsen mål at eliminere mæslinger i Danmark. Et initiativ der ligger i tråd med Verdenssundhedsorganisationen WHO målsætning om en ”elimination” af mæslinger inden 2015. For at kunne nå det mål, anbefaler WHO, at 95 procent af befolkningen skal være vaccineret. I Danmark er nu kun 85 procent  vaccineret.

Mæslingevaccinationen dækker også mod både mæslinger, fåresyge og røde hunde. Der er ingen risiko ved at blive vaccineret, selvom man har haft en eller flere af sygdommene, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen om mæslingevaccination