Født i krig: Flere syriske flygtningebørn bliver statsløse

UNICEF/NYH/NYHQ2014-0002/Diffidenti Flygtningebørn i den syriske lejr, Bab Al Salame, nær grænsen til Tyrkiet.
Flygtningebørn i den syriske lejr, Bab Al Salame, nær grænsen til Tyrkiet. Foto: UNICEF/NYH/NYHQ2014-0002/Diffidenti

Antallet af børn født på flugt stiger under den blodige krig i Syrien.

Børnene fødes uden at høre til i et land. De findes ikke officielt, og derfor risikerer de at miste basale rettigheder, fortæller Pål Nesse, seniorrådgiver ved Norsk Flygtningehjælp.

– Som statsløse hører de ikke til nogen steder. De bliver ikke anerkendt som individer i deres land. De bliver heller ikke anerkendt i landet, de er flygtet fra. Det betyder, at de kan risikere at miste tilgangen til lægehjælp og uddannelse, siger Pål Nesse.

Siden 2011 er mere end 36.000 syriske børn født i eksil. Af dem er tre ud af fire ikke registrerede som statsborgere, viser en rapport fra FN’s Flygtningeagentur offentliggjort i september 2014.

Læs også: Krigen i Syrien giver flere barnebrude

Svært at få fødselsattest

Der er flere årsager til, at flygtningebørnene ikke bliver registrerede ved fødslen.

1,1 millioner syrere er flygtet til Libanon, som ifølge FN’s Flygtningeagentur er et af de lande, hvor flest syriske flygtninge opholder sig. Kravet for at modtage en fødselsattest her er, at forældrene kan fremvise identitetspapirer, forklarer Pål Nesse.

Flugten fra Syrien har ofte været farefuld, og forældrene kan have mistet eller fået stjålet deres papirer på vej ud af landet, siger han og uddyber:

– Flere familier er blevet splittet, og i den mellemøstlige kultur fungerer manden som familiens formelle overhoved. Det gør det endnu vanskeligere for moderen at få en officiel fødselsattest til barnet, hvis hun er ladt alene.

Procedurerne for at få en fødselsattest i Libanon er komplicerede og langsomme.

Inden Libanon strammede grænserne til Syrien, var der enkelte forældre, som rejste tilbage til det krigshærgede Syrien, fortæller han og fortsætter:

– De gjorde det i et desperat forsøg på at fremskaffe nye formelle dokumenter for at sikre statsborgerskab til deres børn.

Krigen i Syrien:

    • Konflikten begyndte i foråret 2011.
    • 3,8 millioner syrere er nu formelt på flugt.
    • 1,2 millioner syriske børn er på flugt.
    • Siden 2011 er mere end 36.000 syriske børn født i eksil.
    • Tre ud af fire syriske børn født i eksil er statsløse.

Kilde: unhcr.org

Født til usikkerhed

Krigen i Syrien har, ifølge FN’s Flygtningeagentur, sendt mere end 1,2 millioner børn på flugt.

Konflikten er usædvanlig blodig. Børnene ser familiemedlemmer blive skudt og venner blive sårede. Situationen er tragisk for både statsløse og registrerede flygtningebørn. Men for de statsløse børn venter en mere risikabel fremtid, siger Pål Nesse fra Norsk Flygtningehjælp.

– Alt det formelle bliver problematisk. Tilgangen til at få et job og leje en bolig. Alle de ting, som du og jeg skal vise vores personnummer til, bliver vanskeligere, fortæller han.

På sigt har de statsløse børn heller ikke de samme rettigheder som almindelige statsborgere. Det er vanskeligt at flytte på tværs af grænser uden formelle rejsepapirer. Statsløse er afholdt fra at stemme, og de har ingen diplomatisk beskyttelse, siger Eva Ersbøll, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

– Det er usikkert og utrygt. Desuden kommer det subjektive. Følelsen af ikke at høre til, det betyder rigtig meget, forklarer hun.

Flere familier er blevet splittet, og i den mellemøstlige kultur fungerer manden som familiens formelle overhoved. Det gør det endnu vanskeligere for moderen at få en officiel fødselsattest til barnet, hvis hun er ladt alene
Pål Nesse, seniorrådgiver ved Norsk Flygtningehjælp

Risiko for prostitution og radikalisering

Der tales om en tabt generation, og Steen Andersen, generalsekretær i UNICEF, mener kun, at den situation forværres. Udsigten til, at de statsløse flygtningebørn kan risikere at miste rettigheden til uddannelse og lægehjælp, vækker bekymring hos generalsekretæren.

Børnene risikerer at blive marginaliserede. De får svært ved at vende hjem og blive en del af samfundet uden skolegang, siger han.

Læs også: Syriske flygtningebørn kan ende som hellige krigere

– Børn, der ikke har det godt og mangler perspektiver til at få det godt, vil være lette ofre for radikaliserede kræfter. Hvis de møder nogen, der kan tilbyde mad og tryghed, så kan det være fristende at tilslutte sig dem – også selvom de måske har ondsindede bagtanker, siger Steen Andersen og fortsætter:

– Det er et samfund, hvor kvinder og piger ofte er vanskeligere stillet end drenge. Det er helt sikkert en bekymring, at pigerne finder en vej ud af elendigheden og usikkerheden ved at lade sig gifte bort eller komme ind i prostitution.

Ligesom tallet af statsløse syriske børn født i eksil stiger, så vokser tallet af syrere på flugt. I februar 2015 er mere end 3,8 millioner syrere formelt på flugt, og mere end 6,5 millioner syrere er internt fordrevne, anslår FN’s Flygtningeagentur.