Iværksætter bygger sin formue på at hjælpe flygtninge

Abdirahman Shafici er grundlægger til tolkevirksomheden Tolke Danmark. Foto: privat

Abdirahman Shafici, grundlægger af Tolke Danmark, er med sin virksomhed for andet år i træk udnævnt til Børsens gazellepris, som betyder, at det er blandt de hurtigst voksende i Danmark.

Tolke Danmark har med en indtjening på 1,3 mio. kr. i år udmærket sig til prisen.

Abdirahman Shafici har i år fejret 15 års jubilæum for Tolke Danmark, som han etablerede i 2000 kort tid efter, at han selv havde være somalisk tolk i en periode.

– Jeg kunne se, at der var brug for en centralisering. Der var behov for, at man kunne ringe ind, hvor der blev tilbudt mange forskellige sprog på samme sted, forklarer Abdirahman Shafici.

Somalisk jyde

I starten af 90’erne flygtede Abdirahman Shafici fra Somalia til Danmark, og det ligger ham særligt på sinde at hjælpe til, hvor han kan.

– Jeg vil gerne hjælpe, fordi jeg jo selv har været der. Jeg ved, hvordan det er at være flygtning, siger Abdirahman Shafici.

Og det er blot en bonus, at han samtidig tjener penge på det.

– Det motiverer mig da at tjene penge, men den bedste motivation er at kunne hjælpe mennesker, siger Abdirahman Shafici og forklarer, at hans succes forhåbentlig kan smitte af på andre indvandrere i Danmark.

Læs også: Direktør: De unge skal springe ud i iværksætteri

600 tolke

Abdirahman Shafici har 600 freelancetolke tilknyttet, og som nyt tilbydes der videotolkning fra kontoret i Bazar Vest i Aarhus. Tolke Danmark har desuden døgnservice, så man både nat og dag kan fange en tolk, hvis behovet er der. Og det er de færreste sprog, som virksomheden ikke tilbyder oversættelse fra eller til.

Men selvom flygtningekrisen hærger og flere lande står i brand, mærker Abdirahman Shafici ikke at telefonerne ringer mere, end de plejer.

– Der kommer lidt flere henvendelser end før flygtningekrisen, men det er ikke voldsomt, siger Abdirahman Shafici og forklarer, at han endnu ikke har været tvunget til at sige nej til nogen på grund af for mange henvendelser.

Iværksættere fra andre lande

Iværksættere som Abidirahman Schafici, der har rødder i et andet land end Danmark, er særlig vigtige for det danske erhvevsliv, mener Christian Walther Øyrabø, formand for Dansk Iværksætterforening.

– Afhængig af hvor de kommer fra, så har iværksættere nogle særlige spidskompentencer, som er kulturelt baseret. Derfor er det også vigtigt med diversitet blandt iværksættere, siger han.

Men Christian Walther Øyrabø mener ikke, at der er én særlig nationalitet, som skiller sig særligt ud på punkter som arbejdsmoral og evnen til at komme på idéer i forhold til iværksætteri.

– Den ene dag kan jeg møde en fra Mellemøsten med en super høj arbejdsmoral og en dansker som er luddoven, men næste dag er det lige omvendt, siger Christian Walther Øyrabø.

One Response to "Iværksætter bygger sin formue på at hjælpe flygtninge"