Foreningsliv skaber gode kår for nye iværksættere

...
Aarhus Street Food skal drives som en forening, hvor tanken er, at man hjælper hinanden.
Foto: Robin Hamman, Flichr.

Aarhus Street Food, som til april slår dørene op, skal drives som en forening. Thomas Bendtsen, der er en af mændene bag, fortæller, at det nye aarhusianske gadekøkken er meget inspireret af Borough Market i London.

– Hele ideen bag Borough Market er, at det er en forening. Det vil sige, at hele tanken er, at vi løfter i flok. Der sidder ikke nogle bagmænd, som skummer fløden og tjener en helt masse penge på at leje en placering ud. Vi vil gerne have, at huslejen bliver så billig som muligt og på den måde holde alles udgifter nede. Hvis der kommer regninger, så er vi omkring 30 til at betale. Det gør, at man har et sikkerhedsnet bag sig, og at man hjælper hinanden. Det, synes vi, er meget tiltalende, fortæller Thomas Bendtsen.

Alt i alt ser jeg det som en relativ nem måde at starte op på, som iværksætter inden for restaurations- og fødevarebranchen.
Christian Walther Øyrabø, formand i Dansk Iværksætterforening

Mange om at tiltrække kunder

Ud over den lavere husleje, er der også en række andre fordele ved at starte op i en forening. For eksempel er det billigere, og man er mange om at trække kunder til.

– Hvis man går med en kok i maven og gerne vil have fod under eget bord, så koster det en formue. Hvis man derimod går ind i en forening, vil man kunne starte en butik op for ganske få penge i forhold til alternativet. Derudover er vi mange til at skaffe kunder, fortæller Thomas Bendtsen.

Læs også: Workshop skal styrke unge iværksættere

Hos Dansk Iværksætterforening, der arbejder for at styrke danske iværksættere, kan man se de samme fordele.

– En af deres fordele er, at de er samlet. Det vil sige, at de ikke behøver at lave individuel markedsføring – de markedsfører sig samlet. Selvom du måske aldrig har hørt om den individuelle bod, så ser du alligevel vedkommende, når du er derude, fortæller Christian Walther Øyrabø formand i Dansk Iværksætterforening.

Du har 15 konkurrenter lige omkring dig. Hvis du ikke er god, så overlever du ikke. Der er ikke meget at rafle om.
Christian Walther Øyrabø, formand i Dansk Iværksætterforening.

Fællesskab giver nemmere opstart

Christian Walther Øyrabø konkluderer, at det er en god og forholdsvis nem måde at starte virksomhed på.

– En anden ting er, at det giver dem en fordel i, at man ikke behøver at etablere hele infrastrukturen omkring det at have en restaurant alene. Man er fælles om at have spiseområder, og de har ikke serveringspersonale, så de behøver i bund og grund kun at have dem, der laver mad. Alt i alt ser jeg det som en relativ nem måde at starte op på, som iværksætter inden for restaurations- og fødevarebranchen, fortæller Christian Walther Øyrabø.

Arbejder under samme tag som konkurrenterne

Ifølge Christian Walther Øyrabø er der også en række ulemper ved at have en forretning et sted som Aarhus Street Food.

– Du har 15 konkurrenter lige omkring dig. Hvis du ikke er god, så overlever du ikke. Der er ikke meget at rafle om. Derudover er det sværere at sige: ”Nå, men nu har vi meget succes, så vi laver vores forretning dobbelt så stor”. Man kan omvendt sige, at hvis du er rigtig god, så kan du bare åbne andre steder i byen, men lige det enkelte sted, der har din forretning den størrelse, den nu engang har. Det kan være en ulempe, fortæller Christial Walther Øyrabø.

Læs også: Ekspert: Sikkerhedsnet får nye iværksættere til at tøve

Stor interesse for projektet

Foreningslivet i Aarhus Street Food tiltaler mange aarhusianske iværksættere. Uden at have annonceret efter nogen, har initiativtagerne bag allerede fået 64 henvendelser fra interesserede borgere.

– Indtil videre er der 64, som har vist interesse og indsendt et hurtigt koncept om, hvilken type mad de vil lave. Vi er meget overraskede over alle de positive tilkendegivelser, vi har fået. Vores indbakke har nærmest været propfyldt, og der kommer lidt hver eneste dag, selvom vi har på intet tidspunkt annonceret efter nogen, fortæller Thomas Bendtsen.