Guide: 5 ting du ikke vidste, du kunne lave i din mikrobølgeovn

microwave-oven-old-school1
Mikrobølgeovnen blev opfundet ved et tilfælde i 1946. Foto: Fishersci.com

Lever du et travlt studieliv? Eller er du bare træt af at vaske gryder og pander op? Så er det måske tid til at lade mikrobølgeovnen gøre arbejdet. De fleste af os bruger den mest til popcorn og lunken kaffe, men vidste du, at mikrobølgeovnen kan bruges til at tilberede mange råvarer fra bunden?

Her kan du læse om fem sunde retter, du ikke vidste, du kunne lave i din mikrobølgeovn. Listen er udarbejdet i samarbejde med Grete Krag Jacobsen, der har skrevet kogebogen Brug mikrobølgeovnen – nemt, sundt og lækkert!

Læs også: NetAvisen undersøger: Vi stoler ikke på mikrobølgeovnen

Hvorfor mikrobølgeovnen?

Vi ved alle sammen, at bølgebassen er et let og hurtigt alternativ. Men er der andre gode grunde til at bølge din mad? Ifølge Grete Krag Jacobsen bliver mange produkter både sundere og mere velsmagende, hvis du giver dem en tur i mikrobølgeovnen i stedet for at koge eller stege dem:

– Når man kommer sine grøntsager i en gryde med vand, så koger en del af smagen og de vandopløselige vitaminer ud i vandet, så man får en mindre lødig grøntsag. Hvis du lægger dem i mikrobølgeovnen, så tager det meget kortere tid, og du bevarer både smag og de vandopløselige vitaminer. Så det er sundere og mere velsmagende for mange produkters vedkommende, siger Grete Krag Jacobsen, der især anbefaler at lave grøntsager, fisk og skalddyr i mikrobølgeovnen.

Grete Krag Jacobsen er dr.med. og tidligere overlæge på Rigshospitalet, så det med sundhed og ernæring er ikke noget, hun tager let på. Hun fremhæver i øvrigt, at mikrobølgeovnen ikke udsætter din krop for den stegeskorpe, som vi ved indeholder kræftfremkaldende stoffer.

Endelig er mikrobølgeovnen mere energieffektiv end komfuret og den almindelige ovn. Derfor er mikrobølgeovnen også en god måde at holde CO2-udslippet i din madlavning nede.

Dog understreger Grete Krag Jacobsen, at man ikke kan lave kød i sin mikrobølgeovn. Men som hun siger, er det en god anledning til at reducere sit kødindtag – både for klimaets og sin egen sundheds skyld.

Læs guiden her:

1. Laks

- Fersk laks er ideel til mikrobølgning. Den kan laves i større portioner til flere eller i mindre til en eller to på den tallerken, den serveres på, skriver Grete Krag Jacobsen. Foto: Steven Zolneczko, flickr
Laks er noget af det, der ifølge Grete Krag Jacobsen giver det bedste resultat. Foto: Steven Zolneczko, flickr

Sådan gør du:

Skær laksekødet i 1-2 cm tykke skiver eller strimler og anbring dem på en tallerken med f.eks. skiver af spidskål eller med et par lag af babyspinatblade blandet med tynde ringe af skalotteløg og dryppet med lidt hvidvin. Det skal have kortere tid, end du tror. Følg med, kig efter det første minut, og bliv ved, til det når den konsistens, du gerne vil have. Drys med salt og peber inden servering. Server med mikrobølgede kartofler (læs punkt 4).

2. Muslinger

Der er ikke mange, der ved det, men havet frugter er noget af det bedste, du kan lave i din mikrobølgeovn Foto: Jana Reifegerste
Der er ikke mange, der ved det, men ‘havets frugter’ er meget velegnede til mikrobølgning. Foto: Jana Reifegerste, flickr

Sådan gør du:

Rens friske, levende blåmuslinger for sand og småsten. Husk at kassere, dem der ikke lukker sig under rensningen (!) Læg de brugbare muslinger i ét lag på en stor tallerken og mikrobølg dem, indtil de åbner sig. Det tager højst nogle minutter. Giv dem lidt ekstra tid, når du er sikker på, at de er kogt færdig. Når muslingerne åbner sig, frigiver de en lækker fon. Gem den og hæld fra i en dyb tallerken. Tilsæt lidt fløde og hvidvin sammen med hakkede gulerødder, løg og persille og mikrobølg til grøntsagerne er møre. Drys med salt og peber.

3. Spejlæg

Foto: Charles Haynes, flickr
Æg er en god måde at få proteiner, vitaminer og mineraler. Men nogle af os gider ikke vaske panden op bagefter. Foto: Charles Haynes, flickr

Sådan gør du:

Kom lidt olie eller smør i bunden af en lille skål, eller hvad der passer i størrelse til et spejlæg, og slå et æg ud i den. Prik et par steder i æggeblommen med en spids kniv, uden at blommen går i stykker og flyder ud. Dæk med et stykke fugtet køkkenrulle, og mikrobølg. Forsøg dig frem med tiden, og kig til ægget med 15 sekunders intervaller. Ligesom på stegepanden bliver hviden først hvid og stiv, og derefter følger blommen. Stop, når hvide og blomme er, som du bedst kan lide det. Drys med salt og peber.

4. Kartofler

Foto: Laurel Fan, flickr
– Den får en smag mellem en bagt og en kogt kartoffel. Det går hurtigt, og det er lækkert, siger Grete Krag Jacobsen. Foto: Laurel Fan, flickr

Sådan gør du:

Den letteste måde at tilberede kartofler i mikrobølgeovnen er ved at skære kartoflerne i skiver og lægge dem i en ring på en tallerken. Dryp med lidt olie og mikrobølg for fuld energi. Tilsæt salt og peber, når de er møre. Hvis du vil udfordre dig selv lidt, kan du for eksempel tilsætte fint hakkede ansjoser eller drysse med hakkede krydderurter som dild eller persille.

5. Majskolber

Foto: Shawn Nystrand, flickr
En god ret at lave med ungerne. Grete Krag Jacobsen fortæller, at hun tit laver majskolber sammen med sine børnebørn. Foto: Shawn Nystrand, flickr

Sådan gør du:

Tag 1 eller 2 hele majskolber, og behold et par lag af dækbladene på til at holde på fugtigheden. En almindelig, stor majskolbe er mør på 2-4 minutter, og hvis du laver to ad gangen, tager det 4-6 minutter. Spis dem, som de er, eller giv dem en klat smør eller dildmayonnaise.

Prøv selv at eksperimentere med din mikrobølgeovn – kun fantasien sætter grænser. Redaktionen har ladet sig fortælle, at bacon også er yderst velegnet til mikrobølgeovnen. Vi opfordrer til at google opskriften på eget ansvar.

Læs også: “Guide: Se kosteksperternes bedste vinterretter”