Stop Spild Lokalt Herlev i nødråb efter flere hænder: »Vi har ikke chauffører nok«

Stop Spild Lokalt Herlev
Dele af dagens sortiment hos Stop Spild Lokalt Herlev. Foto: Xenia Holm Mehri

Efter de seneste års udfordringer med Corona pandemi, krig i Ukraine og inflation er det blevet sværere for almindelige borgere i Danmark at få økonomien og hverdagen til at hænge sammen. Udfordringerne har resulteret i et stort pres på Stop Spild Lokalt Herlev, en frivillig organisation, der bekæmper madspild ved at donere overskudsmad fra supermarkeder.

– Interessen for at hente mad steget gevaldigt. Vores målgruppe er blevet meget bredere, og den stiger hele tiden. Hver gang vi møder ind, ser vi mellem fem til otte nye ansigter, fortæller leder af Stop Spild Lokalt Herlev Lars Hansen.

Han fortæller, hvordan de seneste års udfordringer har tiltrukket både flere og forskellige typer af mennesker, og hvordan den øgede interesse har gjort, at de nu mangler frivillige for at kunne følge med.

– Tidligere var det primært økonomisk udfordrede mennesker, men nu ser vi også andre grupper, som er påvirket af inflationen, komme efter mad. For 1,5 år siden, var der gennemsnitlig 150 om ugen, nu er vi helt oppe på 300.

Den øgede interesse og efterspørgsel har medført, at de faste frivillige ikke længere kan følge med.

Vi har brug for flere hænder, især frivillige, der kan hjælpe med at afhente maden i butikkerne. Der er egentlig mad nok til alle, men vi har ikke chauffører nok til at hente maden”
Lars Hansen, daglig leder hos Stop Spild Lokalt Herlev.

Spild Lokalt Herkev oplever lange køer allerede før åbningstid. Foto: Xenia Holm Mehri

Udfordring på landsplan

Hvad er Stop Spild Lokalt

Det er en nonprofitorganisation

Blev etableret i 2016 af Rasmus Erichsen

Overskudsmaden bliver doneret af supermarkeder

Formålet er at mindske madspild og støtte økonomisk udfordrede borgere ved at tilbyde gratis overskudsmad

Kilde: stopspildlokalt.dk

Det er ikke kun i Herlev, at Stop Spild Lokalt er presset. Stifter af Stop Spild Lokalt, Rasmus Erichsen, fortæller, at det alle landets afdelinger, der er presset.

– Antallet af mennesker, der er kommet for at få mad, er steget meget. Der er cirka 50 procent flere mennesker i vores køer i forhold til før inflationen. Dette skyldes både danskere under økonomisk pres og også tilstrømning af ukrainere, siger Rasmus Erichsen.

Han fortæller, at de i starten forgæves søgte hjælp gennem kommunen, men har nu selv fundet frem til en god løsning.

– Vi efterspurgte tolke, der kunne hjælpe med at få styr på situationen med ukrainere, men det var været umuligt at få. Heldigvis har vi haft nogle ukrainere, der taler engelsk, som har hjulpet os med at bygge bro. Vi har nu et fantastisk samarbejde med flere ukrainere, som også er blevet faste frivillige, fortæller Rasmus Erichsen.

Læs også: Pernille laver aftensmad til trængende familier: »Hvem skal gøre sig til dommer over, hvem der er i livskrise?«

Problemer med at rekruttere og fastholde frivillige
På trods af en betydelig interesse er udfordringen at fastholde frivillige. For at blive fast hos Stop Spild Lokalt Herlev skal man på to prøvevagter, men organisationen oplever, de fleste allerede springer fra efter den første vagt.

– Når man er frivillig, skal man bruge sin egen bil og selv betale de udgifter, det medfølger at afhente varer. Når folk opdager, at det kræver bil og benzin på egen betaling, så melder de fra. Vi har også haft faste frivillige, der har været her længe, som måtte hoppe fra, fordi de ikke længere havde råd til det, siger Lars Hansen.

Flere der gerne vil have mad og færre frivillige har resulteret i, at de faste frivillige knokler på overarbejde for at få afhentet de mange varer fra supermarkederne. Det øgede pres har også medvirket til ventetiden. Jens Wrona, der til dagligt er skibsfører, er kommet fast hver uge de sidste to år for at få mad med hjem. Han mærker også, at der er kommet flere mennesker til.

– De sidste fire gange har jeg ventet i mere end to timer på at få mad, selvom jeg er kommet før åbningstid.  Sådan var det ikke førhen, der kom man bare, men nu skal man vente i evigheder, før det bliver ens tur, fordi køerne er blevet så lange, fortæller Jens Wrona.

Sådan gjorde vi: Journalisten søgte på frivillige organisationer i Herlev på google og fandt frem til Stop Spild Lokalt Herlevs facebookside. Her kontaktede hun organisationen og blev mødt af Lars Hansen og stifter af Stop Spild Lokalt Rasmus Erichsen.  Herefter tog journalisten til Herlev for at se deres madoase og snakke med nogle af forbrugerne.