Forhøjet kolesteroltal bliver overset

Flere danskere, end forventet, lider af forhøjet kolesteroltal. Det har en undersøgelse af en gruppe forskere på Københavns Universitet vist. Børge Nordestgaard, der er klinisk professor ved Sundhedsvidenskabelig Fakultet,  finder undersøgelsens resultater forbavsende.
 
”Vi har undersøgt 69.000 mennesker, for at se, om de lever op til kriterierne for at have arvelig kolesterol forhøjelse. Det var der forbavsende mange der havde. En ud af 137. Som er meget højere, end det man havde regnet med før,” fortæller Nordestgaard, der også er overlæge ved Herlev Hospital.
 
Af dem der led af den arvelige sygdom var over halvdelen ikke behandlet med kolesterol sænkende medicin og dem der var, var ikke behandlet tilstrækkeligt.
 
 
”Det viste sig, at halvdelen af dem ikke var behandlet for noget som helst med kolesterol, og de havde 13 gange så stor risiko for at få hjertesygdom, som dem der ikke havde det her. Dem der var behandlet med den kolesterolbehandlende medicin ’Statin’, de havde 10 gange så høj risiko,” siger Nordestgaard.

 
Vi skal have klinikker
 
I 1985 blev nobelprisen i medicin givet til Michael S. Brown og Joseph L. Goldstein for at afklare sygdommen. Så man har længe kendt til problemerne omkring sygdommen og hvordan man behandler den. Derfor mener Børge Nordestgaard også, at man bør reagere på undersøgelsens resultater og skabe nogle klinikker, der tager sig af familier der har anlæg for den arvelige sygdom.    
 
 
”Det der er et enormt behov for, det er, at der på nationalt plan i Danmark laves en organisation, hvor man har nogle klinikker, hvor man samler de her familier ind og giver dem et ordentligt behandlingstilbud,” siger Nordestgaard.
 
 
Det er vigtigt, at man griber tidligt ind, ifølge Nordestgaard. Det kan potentielt redde mange liv, hvis man får givet den rette mænge medicin, og informeret om kost i tide.
 
 
”Hvis de får kolesterolsænkende medicin, så slipper de for at få hjerteproblemer i en ung alder,” forklarer Nordestgaard, der samtidig understreger vigtigheden af, at man tager sygdommen alvorligt.
 

  

læs også: Livsfarlig kolesterol sygdom overses 

læs også: Se din gevinst ved kolesterolpiller