Forsker: Ansatte uden børn kommer i lukkelov-klemme

Det er ikke bare magelighed, når butiksansatte raser over, at de udvidede åbningstider vil gøre det problematisk at få arbejdslivet til at hænge sammen med det sociale liv.
Ekspert fra CBS bekræfter problematikken, og udpeger dem uden børn som særligt udsatte.

”Der er i høj grad en reel problematik. Enlige er måske ikke bundet så meget op på faste rutiner som forældre, men de har stadigvæk et socialt liv, også selvom de ikke har et barn, der skal hentes. De enlige er trætte af, at det ofte er dem, der skal være fleksible,” lyder det fra Anders Raastrup Kristensen, adjunkt ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på Copenhagen Business School.

Han mener, at der skal gøres op med den nuværende mentalitet, hvor forældre får fortrinsret til de eftertragtede vagter:

”Man kan ikke bare se folk uden børn som nogen, der ikke har et socialt liv. Ofte er der et andet pres på dem, for de har ikke denne faste forklaring, at barnet skal hentes. Den enliges sociale forpligtelser har ikke samme legitimitet," lyder det fra Raastrup.

Flemming Ibsen, forsker i Arbejde og Arbejdsmarked ved Aalborg Universitet, understreger, at alle ansatte kan få problemer på grund af afskaffelsen af lukkeloven:

”Du har work/life balance, som betyder, at du skal have arbejde og privatliv til at hænge sammen. Og det med at passe børn, det er jo en klassiker. Og særligt hvis du er enlig forælder. Det er det med åbningstider og børnehavetider, der ikke matcher en fuldstændig liberaliseret lukkelov,” forklarer Flemming Ibsen, som udtrykker forståelse for, at mange i detailhandlen er utilfredse med de udvidede åbningstider:

”Det udgør bestemt en stor problemstilling,” lyder det fra Flemming Ibsen.

Mange ansatte vil flygte fra arbejdstiderne
Raastrup peger derudover på, at de senere åbningstider vil betyde ændringer i, hvem der fremover vil tage den slags arbejde:

”Igennem en årrække vil en række mennesker nok søge væk. Gruppen, der så er tilbage, er folk, der gider det,  det vil sige studerende, løsarbejdere og så videre. Men det kræver nok også, at man kompenserer folk for at arbejde i de sene timer," lyder det fra Anders Raastrup.

Det bakker Flemming Ibsen op om:

”De nye åbningstider betyder, at arbejdsgiveren får svært ved at rekruttere, fordi man ikke ønsker de arbejdstider, da de ikke harmonerer med det sociale liv. Derfor vil mange ansatte fremover formentlig være enlige, studerende og løsarbejdere,” lyder det fra Ibsen, som også mener, at der skal en højere løn til for at lokke folk til at arbejde på de skæve tidspunkter:

”Nogen er glade for at tage de job, for når man arbejder på de skæve tider, så tjener man mere og kan tjene en fuld løn på meget kortere tid,” forklarer Flemming Ibsen.

HK offentliggjorde for nylig en undersøgelse blandt deres medlemmer. Her fremgik det blandt andet, at hver anden overvejer at skifte arbejde på grund af de skæve arbejdstider.

Læs også:

LA vil lukke lukkeloven helt

Ny lukkelov fører til flere impulskøb