Man får det bedst mulige arbejdsmiljø, hvis arbejdspladsen er demokratisk. Medarbejderne bliver nemlig mest tilfredse, hvis de er med til at bestemme, hvordan arbejdsopgaverne skal klares sammen med ledelsen. Det viser en ny arbejdslivsundersøgelse lavet af forskere fra Aalborg Universitet.
– Man føler at man har magt over tingene. Man bliver hele tiden inddraget og spurgt, om man selv har nogle idéer til, hvordan problemerne skal løses. Når der opstår problemer, behandles de i fællesskab, og man gør noget ved dem, siger Herman Knudsen, professor ved Aalborg Universitet, der er en af forskerne bag undersøgelsen.
Men det er ikke kun medarbejderne, der har fordel af demokratiet. Det er også godt for ledelsen, at alle er med i beslutningerne.
– De beslutninger, der bliver truffet, er der enighed om og opbakning til. De vil blive gennemført på en mere effektiv måde, siger Herman Knudsen og fortsætter:
– På arbejdspladser uden demokrati vil der ofte være små grupper, som føler utilfredshed, for eksempel at ledelsen gør det forkerte eller ikke gør nok ved problemerne. Hvis der kommer en kontroversiel sag, kan demokratiet betyde, at utilfredsheden får luft, og medarbejderne kan sætte deres præg på det. Så får man ikke murren i krogene.
Hvis demokratiet skal være en god ting, kræver det dog at både ledelsen og medarbejderne gider det.
– Lederen skal være med på den. Det er meget vigtigt, at den lokale leder ønsker at styre tingene demokratisk. Og der er jo en hel del ledere, der ikke har den opfattelse, siger Herman Knudsen.
På den anden side skal medarbejderne også være indstillet på det.
– På nogen arbejdspladser findes der folk, som helst vil være fri for den indflydelse. Man gider ikke bruge en hel eftermiddag på at snakke og synes, at det må være ledelsens job. Så hjælper demokratiet ikke.