Forsker: Ligelønsloven er uklar

Hvis en mandlig skraldemand en dag skulle få lyst til at blive sygeplejerske, skal han igennem 6-7 års uddannelse, hvis han ikke har en gymnasial uddannelse. Når han er færdig som sygeplejerske, kan han så se frem til at tjene omkring 50 kr. mindre i timen, end han gjorde som skraldemand.

Så selvom de danske sygeplejersker både har en gymnasial uddannelse og en professionsbachelor, er deres arbejde lønmæssigt mindre ”værd” end skraldemandens.

»Det er temmelig grotesk, at der er sådan nogle forskelle,« mener Karen Sjørup, lektor og forsker i bl.a. ligestilling og arbejdsmarkedet ved Roskilde Universitet.

De danske mænd får generelt 18 procent mere i løn end kvinder, viser tallene bag en ny kampagne. Det er bl.a. fagforeningerne HK, FOA og 3F, som står bag kampagnen ”Kvindernes sidste arbejdsdag”. Men problemet findes et helt andet sted, mener Karen Sjørup. Lovgivningen er nemlig formuleret på en vag måde, som aldrig er blevet ordentligt defineret.

Klar definition mangler

I den danske lov om ligeløn står der bl.a., at mænd og kvinder skal have lige løn for lige arbejde og for arbejde af samme værdi. Men definitionen af, hvornår arbejde er af samme værdi, er uklar, mener Karen Sjørup.

 
»Hvis man siger, at arbejde, der kræver den samme uddannelseslængde eller samme uddannelseskvalitet og samtidig også nogenlunde samme ansættelsesforhold, så bør man sige, at det er arbejde af samme værdi,« påpeger Karen Sjørup.

Hun mener dermed ikke, at der er nævneværdige lønmæssige uligheder blandt mænd og kvinder, der udfører det samme stykke arbejde.

»Det er ikke et spørgsmål om, man får lige løn for lige arbejde. Det gør man stort set. Arbejdsgiverforeningen griner jo af en, når man siger sådan noget. ’Vis mig den arbejdsgiver, der giver en mand højere løn end en kvinde i det samme job, så skal vi nok få sat ham på plads’, siger de. Det er de godt klar over, at man bare ikke må,« siger Karen Sjørup.

Hun peger bl.a. på Sverige som et land, der har et meget omfattende system for at værdisætte arbejde.

HK: Der ER lønforskelle

Hos HK fastslår næstformand Mette Kindberg, at der stadig er store lønforskelle mellem mænd og kvinder i samme arbejde. Og at de 18 procent er fundet ved at følge og bruge EU’s normer for at beregne lønforskelle.

»Der ER lønforskelle i virksomheder, hvor mænd og kvinder laver det samme arbejde. Så vi rammer problematikken i vores kampagne. Når man i EU-landene bruger den samme form til at sammenligne lønforskellene mellem mænd og kvinder på den her måde, så er det en legal og standardiseret måde at gøre det på,« siger hun og understreger, at man hos HK ser på hele det danske arbejdsmarked.

Også Mette Kindberg mener, at der er behov for en definitions-diskussion.

»Vi skal have et land, der overholder den lovgivning, vi selv har været med til at beslutte. Og den diskussion skal også tages. Vi skal sætte ind på alle fronter. Men det er et sted, hvor der ikke har været så meget udvikling de seneste par år. Både arbejdsgivere og arbejdstagere skal på banen her.«
 

Læs om "Kvindernes sidste arbejdsdag" her

Læs den danske ligelønslov her

Læs artiklen "Kampagne: Kvinder, hold fri fra 1.november!" her

Læs artiklen "Hvor er dagplejefædrene og brandkvinderne?" her