– Pointen er, at man kan beskytte sig. Så der er ikke nogen grund til ikke at gøre det, siger forsker i kryptologi, Lars Ramkilde Knudsen fra DTU.
Lars Ramkilde Knudsen er udvikler af en ny app, der bruger dynamisk kryptering, hvilket gør det svært at opsnappe dine telefonsamtaler. For ham falder det meget naturligt, at man beskytter privatlivet. For som han illustrativt forklarer:
– Vi sender jo ikke alt med et postkort. Hvorfor gør vi ikke det? Det gør vi ikke, for så kan alle mulige andre læse det. Så vi propper tingene i en konvolut, og det er nøjagtig det samme med kryptering.
På nettet kan man nødvendigvis ikke vide hvad der sker
Ivan Bjerre Damgård, forsker i datasikkerhed ved Aarhus Universitet
Efter whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer af NSA’s massive aflytninger og opsnapning af data, er både regeringer og virksomheder blevet tvunget til at tænke over brugen af deres telefoner. Men ifølge Lars Ramkilde Knudsen og Ivan Bjerre Damgård, bør normale borgere også beskytte sig.
Smartphones er også computere
Ivan Bjerre Damgård pointerer, at mange overser, at den smartphone man har i sin lomme også er en computer. Og med adgang til internettet, kan man blive udsat for andre former for overvågning end telefonaflytninger. Så selvom man beskytter sig mod aflytninger, kan ens private informationer være sårbare:
– På nettet kan man nødvendigvis ikke vide hvad der sker.
Derfor skal man overveje sin færden, når man bruger sin telefon til at gå på internettet. Offentlige wifi-netværker, på bl.a. caféer, kan være usikre, og derfor er det vigtigt at have en kendt browser, såsom Google Chrome eller Safari, installeret på sin smartphone.
Læs også: Eksperter: Thorning kan aldrig vide sig sikker mod aflytning
Der er vej endnu
Selvom den nye danske krypteringsapp snart udkommer, er der stadig et stykke endnu til man kan beskytte sine oplysninger ordenligt, mener Ivan Bjerre Damgård:
– I forhold til samtaler på det almindelige net, vil en app som den danske hjælpe, men generelt er man jo overladt til telefonselskaberne. Det kommer man ikke udenom foreløbigt.
Derudover skal der også være en vilje til at gøre det nemmere at kryptere sine oplysninger. I stedet for at få muligheden for at uploade sine oplysninger til ’skyen’, hvor de kan være sårbare, burde man få muligheden for at kryptere, mener Lars Ramkilde Knudsen.
Øget fokus
Begge forskere er overbevist om, at befolkningen er blevet mere opmærksomme på overvågning, og beskyttelse af sine oplysninger.
– Jeg tror, og håber på, at der kommer til at opstå en kultur, hvor folk i højere grad forstå de muligheder der er, siger Ivan Bjerre Damgård.
Og når den nye danske app bliver lanceret, vil man være et skridt tættere på at kunne beskytte sine oplysninger effektivt.
Den danskudviklede app, der kryptere dine telefonsamtaler, udkommer til efteråret til både Android og iOS.