Forskere finder nyt våben i kampen mod multiresistente bakterier

file6571259436172

Snart vil bakterier kunne behandles mere effektivt og med mindre brug af medicin. Det vil i fremtiden minimere risikoen for multiresistente bakterier. En ny rapport fra DTU viser blandt andet, at man nu vil kunne gøre brug af sit lager af medicin i længere tid, før bakterierne bliver resistente, siger Rasmus Lykke Marvig, Ph.d.-studerende i mikrobiologi og en af forskerne bag undersøgelsen.

Der er et langsigtet mål om at udvikle ny medicin. For eksempel kunne man forestille sig noget medicin, der hæmmer bakteriernes optagelse af jern
Siger Rasmus Lykke Marvig Ph.d.-studerende

– Når vi kan se arvematerialet (hos bakterierne red.), så kan vi på forhånd se, hvad den er resistent overfor, og dermed behøver vi ikke at afprøve forskellige former for antibiotika af på dem, hvis vi allerede ved, at den er resistent overfor det, siger Rasmus Lykke Marvig.

Læs også: Ny forskning: Farlige bakterier kan overleve rengøring på hospitalerne 

Bakteriernes gener afslører deres svagheder

Rapportens undersøgelser er lavet af forskere fra DTU i samarbejde med Rigshospitalet og viser, hvordan bakteriestammer tilpasser sig livet i lungerne hos patienter med kroniske lungesygdomme. De har nu kortlagt generne fra disse bakterier og kan dermed se, hvordan bakterierne har tilpasset sig, og hvad deres potentielle svagheder er. Disse svagheder hos bakterierne muliggør ny medicin, så man i fremtiden kan behandle patienter med bakterieinfektioner mere specifikt og med mindre medicin.

– Der er et langsigtet mål om at udvikle ny medicin. For eksempel kunne man forestille sig noget medicin, der hæmmer bakteriernes optagelse af jern, siger Rasmus Lykke Marvig.

Han fortæller, at næsten alle levende organismer har brug for jern for at kunne overleve. Med den nye medicin bliver det muligt at behandle bakterier, der overlever ved at tære på kroppens jernkilder.