På nyt Biofablab er biologien for alle

Her er Martin Malthe Borch, Daniel Storgaard, Lasse Antoni Carlsen og Magnus Madsen ved at gøre friske bladbeder klar til at blive plantet.
Foto: Anja Marcussen

Overalt i verden vrimler det med såkaldte ‘fablabs’. Arbejdende laboratorier, hvor man kan finde materialer, hjælp og ideer til forskning og udvikling.

Roskilde Universitets Fablab fra 2011 er sådan et. Her kan man frit komme og få hjælp til at benytte maskiner og materialer med vejledning fra kyndige hænder.

Udvidelse af Fablab med fokus på biologien

Næste skud på stammen i Danmark er Roskilde Universitets Biofablab, der så småt er kommet op at køre her i 2017. Dette laboratorie er en udvidelse af det eksisterende Fablab og giver mulighed for at arbejde med biologien.

– Biofablab startede i maj, men initiativet har været undervejs længe. I forlængelse af den digitale udvikling, der ligger til grund for Fablab, er det tanken, at udviklingen i, hvordan vi forstår biologien, ligger til grund for Biolab, fortæller Martin Malthe Borch, der er daglig leder på projektet.

Læs også: Nyt projekt danner grundlag for fremtidens medicin

Formålet med dette er at skabe et rum, hvor forskningsprojekter fra Roskilde Universitet og andre projekter kan få frit løb.

Initiativtager til biolab’et og professor ved Roskilde Universitet, Hans Ramløv, er begejstret for de muligheder, der er i det biologiske Fablab

– Jeg ville ønske, at der havde været et sted som biolab’et, da jeg var ung og gik derhjemme og nørklede med biologien, siger han.

Køkkenet som indgang til biologien

Blandt andet har de på biolab’et et ’køkkenlaboratorie’, der blev færdigt i sidste uge, hvor biologien mødes som noget, alle har tilgang til; spisebordet og det arbejde, der foregår i køkkenet. Det støtter meget godt den filosofi, som ligger bag biolab’et fortæller den daglige leder, Martin Malthe Borch.

– Filosofien er, at biologi ikke kun er noget, man kan rode med på universitetet i hvid kittel eller på store virksomheder. Det er egentligt noget, vi alle sammen gør og altid har gjort, og det skal vi tilbage til, siger han.

Læs også: Ny forskning: Danske tangmarker har stort potentiale

Og her er lige netop ’kitchenlabbet’ med til at gøre biologien let at forholde sig til.

– Køkkenet giver mulighed for at arbejde med den del af biologien, og så ved folk, hvordan man agerer i et køkken. Det er en referenceramme, man kender, og som man kan forholde sig til. Det er en god måde at stifte bekendtskab med bioteknologien.

I køkkenet findes både melorme og almindelige køkkenredskaber. Der er også mulighed for at fermentere grøntsager, og det kan man få mulighed for at prøve, når Biolab åbner officielt på torsdag den 26. oktober 2017. Her åbner biolab’et dørene for offentligheden og de ansatte forklarer igennem forskellige oplæg, hvad visionerne og mulighederne er.

Drivhuset hjem for projekter

I biolab’et nye drivhus er projekterne allerede i fuld gang. Her står en fisketank, hvorfra gødningen, som fiskene laver, føres videre til nogle tanke, hvor de biologistuderende er i gang med at plante forskellige planter.

– Installationen er et demonstrationsanlæg, som kan undersøge rensningsteknologien ved for eksempel fiskefarme i Danmark, fortæller Lasse Antoni Carlsen, som er ansat ved Biofablab.

Her ses nogle af de planter, der bliver gødet af biofablab’ets fisketank
Foto: Anja Marcussen

I drivhuset eksperimenteres ligeledes med at dyrke svampe, udnytte kaffegrums og forskellige andre biologiske processer.

Ikke kun for Roskilde Universitet

Hans Ramløv håber, at biolab’et på sigt også vil kunne bruges af andre end de studerende ved Roskilde Universitet.

– Den tværfaglige og projektorienterede arbejdsmetode på Roskilde Universitet gør det oplagt at placere biolab’et her. Men på sigt kunne jeg godt tænke mig, at også gymnasieelver og andre udefrakommende med interesse for biologi kunne benytte laboratoriet, siger han.

Både Fablab og Biolab vil meget gerne invitere indenfor, hvis man er interesseret i at se de mange muligheder, laboratorierne byder på. De kan findes på Facebook eller på deres hjemmeside.