Fotoudstilling vil bygge bro mellem to splittede bydele – her får alle lov til at udstille

De studerende er godt i gang med forberedelserne til udstillingen. Foto: Privat foto

Togskinnerne deler den sjællandske stationsby Hedehusene i to. Syd for skinnerne er bydelen Nærheden ved at springe op. Her vil omkring 3.000 boliger og ca. 8.000 indbyggere fylde, hvad der engang var et industriområde, når Nærheden står helt færdig i 2028.

Der er lige nu flyttet mere end 3.000 borgere ind i den nye bydel, og det har ikke været helt problemfrit. Borgere har i diverse debatindlæg og artikler på SN.dk og kritiseret især udseendet på bydelen.

Det nye område kaldes for ’en skandale’, ’ikke særlig indbydende’ og ’Legoland’.

Men forsoning skal der til. I hvert fald hvis man spørger en gruppe studerende fra RUC, der vil bygge bro mellem de to bydele. Her skal en fotoudstilling vise Hedehusene og Nærheden fra både deres pæne og mindre pæne sider.

De studerende kalder udstillingen for ’Glimt af Byen’, og borgerne skal spille en helt central rolle.

De har sat borgere fra Hedehusene og Nærheden på en opgave og opfordret byens borgere til at tage forskelligartede billeder.

Se mere i faktaboksen.

Opfordringen fra de studerende: 
1. Tag et billede af noget du synes er smukt/sjovt/dejligt i Hedehusene

2. Tag et billede af noget i byen, som du synes er grimt/irriterende

3. Tag et billede af et sted, du aldrig har været i din by

Amatørfotograf til undsætning

Opgaven har amatørfotografen Erik Husmer Madsen taget til sig. Han bor nord for jernbanen i den ældre del af Hedehusene.

Han vil gerne hjælpe de studerende, og så har han også en masse gode billeder liggende, der kunne hjælpe projektet på vej.

– Det er ikke så meget for at få udstillet mine billeder, det er mest for at hjælpe de studerende

Erik Husmer Madsen mener, at man med sit kamera kan gøre opmærksom på ting, der ikke er, som de skal være.

– I Nærheden er der er cykelstativer uden nogen form for overdækning, alt imens man bygger parkeringshuse til flere millioner.

– Så det er sjovt at kunne bruge sine fotografier til at gøre opmærksom på sådanne ting, siger Erik Husmer Madsen.

– Enhvers oplevelse af sådan et byrum her er relevant. Det er, hvad jeg synes er interessant ved det her projekt, at de tager de her oplevelser alvorligt.

Jacob Lund, forsker i æstetik og kultur, Aarhus Universitet

Et rum for sanser og nye fællesskaber

Jacob Lund forsker i æstetik og kultur ved Aarhus Universitet. Han kender godt til lignende udstillinger, hvor borgere inddrages enten under udstillingen eller som en del af udstillingen.

– Siden 00’erne har man talt om den sociale vending i kunsten, hvor man laver socialt engageret kunst, som det her projekt på nogle måder griber ind i, fortæller Jacob Lund.

Om det er kunst eller ej, når almindelige borgere får lov til at udstille, mener Jacob Lund er underordnet. Det er det æstetiske og sanselige, der her er i fokus.

– Det handler om de mennesker, der indsender deres kunst og bruger deres sanselige indtryk til at dele den sansning med andre. Det er ikke så vigtigt, om det bliver kaldt kunst eller ej.

– Enhvers oplevelse af sådan et byrum her er relevant. Det er, hvad jeg synes er interessant ved det her projekt, at de tager de her oplevelser alvorligt, siger Jacob Lund.

Nicoline Fanø Buhl og Nanna May Jest er to af projektgruppens medlemmer. De er begge studerende på uddannelsen Performance Design på RUC. Om baggrunden for projektet fortæller de, at de ville samle borgere.

– Vi fik et indtryk af, at byen er meget opdelt. Der er bydelen Nærheden på den ene side af skinnerne og det gamle Hedehusene på den anden side, fortæller de to studerende.

De indså, at der gennem klubber og foreninger i forvejen var masser af rum for at mødes, men der kunne også skabes et rum for de to bydele, hvor der kunne udveksles kreative idéer og i dette tilfælde fotografier.

– Fællesskaber mangler ikke – de har både den ene, den anden og den tredje klub her i Hedehusene. Så hvad kan vi så gøre, som også er inkluderende, og som også har fokus på performance og kunst, fortæller Nanna May Jest.

Det har været vigtigt for gruppen, at projektet har været så mangfoldigt som muligt. Alle skal have mulighed for at sende billeder ind, selvom man ikke har haft noget professionelt fotoudstyr.

Det er dog desværre ikke alle billederne, som gruppen har mulighed for at printe og hænge på væggen, men alle indsendte bidrag vil køre som diasshow på en skærm under udstillingen.

Herunder kan man få et smugkig på de udstillede fotografier, artiklen fortsætter herefter:

Erik Husmer Madsen har sendt en 10-12 billeder til udstillingen. Han er blandt mere end 12 borgere fra Hedehusene, der har bidraget til udstillingen.

Om at kunne få lov til at udstille sine fotos, er Erik Husmer Madsen sikker på, at det bare kræver lidt ærgerrighed, og at man ”selv tager teten”.

– Jeg glæder mig meget til at komme forbi på søndag og se, hvad de har fået ud af det her,” fortæller han afslutningsvis.

På søndag, d. 28. april vil du kunne se Erik Husmer Madsens og andre borgeres fotografier på Hovedgaden 422.

Der er lukket for bidrag til fotoudstillingen.

Læs også: Mere end blot en lampe

Sådan gjorde vi: Journalisten så et opslag på de lokale biblioteks sociale medier, hvor de promoverede udstillingen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.