Frisørkonkurs sender elever i skolepraktik

Foto: www.freedigitalphotos.net
Foto: www.freedigitalphotos.net

25 frisørelever har mistet deres elevplads, efter den kendte frisørkæde, Cha Cha Cha, gik konkurs den 30. september. Det oplyser fagforeningen, Dansk Frisør- & Kosmetikerforbund (DFKF) til NetAvisen. De mange elever, der har mistet deres elevplads, står nu til at skulle i skolepraktik, hvis de ikke finder en ny elevplads.

Det er svært at finde en ny elevplads
Frisørskolen CPH WEST har 22 elever, der var i lære hos den anerkendte frisørkæde, og de har alle mistet deres elevplads, oplyser Annie Madsen, der er uddannelses- og erhvervsvejleder hos CPH WEST.

De 22 elever, der havde sikret sig en eftertragtet plads som elev i en af Cha Cha Chas saloner, står nu til at skulle i skolepraktik hos CPH WEST, hvis de ikke finder en ny elevplads – og det er svært, fortæller Annie Madsen:

– Der er generelt mangel på lærepladser for frisører, men vi har meget stor succes med vores skolepraktik.

Jeg har det ikke så godt med at skulle i skolepraktik, men det er egentlig mest af økonomiske årsager, da satsen svarer til en SU, og så er det selvfølgelig ikke er en optimal måde at fortsætte sin uddannelse på.
Denice Mouritzen, tidligere elev hos Cha Cha Cha.

Eleverne vil hellere i lære end i skolepraktik
CPH WEST gør meget for at lave skolens salon så virkelighedsnær som mulig, og ugentligt kommer eleverne, der er i skolepraktik, på besøg i en rigtig salon.
Alligevel forstår Annie godt, at eleverne hellere vil have en elevplads i en salon, end de vil i skolepraktik:
– Det er klart, at man hellere vil være elev i en salon, hvor der er et ægte miljø, fastslår Annie Madsen.

Cha Cha Cha

  • Cha Cha Cha havde otte filialer i København og en filial i Aarhus
  • Kæden har siden 2011 været ejet af Cherif El-Ayouty
  • Kæden gik konkurs den 30. september 2013
  • Omkring 75 personer mistede deres arbejde, da kæden gik konkurs
  • Søren og Lisbeth Pjedsted startede frisørkæden i 1977

CPH WEST opfordrer alle de ramte elever til at søge lærepladser, så de ikke skal gennemføre resten af deres elevforløb i skolepraktikken.

Denice Amalie Mouritzen er en af de elever fra CPH WEST, der var i lære hos Cha Cha Cha. For Denice Mouritzen var tanken om at skulle i skolepraktik heller ikke fristende:

– Jeg har det ikke så godt med at skulle i skolepraktik, men det er egentlig mest af økonomiske årsager, da satsen svarer til en SU, og så er det selvfølgelig ikke er en optimal måde at fortsætte sin uddannelse på.

Som frisørelev i skolepraktik får man 6.829 kr. om måneden, mens man som elev i en salon får mellem 12.350 kr. og 14.555 kr., afhængigt af, hvilket år i uddannelsen, man er på. Der er derfor et stort økonomisk tab forbundet med at gå fra en elevplads i en af Cha Cha Chas saloner til skolepraktik. Annie Madsen fra CPH WEST forklarer, at tanken bag den økonomiske forskel på de to praktikformer er, at man fra politisk side vil sikre sig, at eleverne søger lærepladser i saloner.

Læs også: En måned efter frisørkonkurs: Ansatte finder nyt arbejde

Elevpladser ser bedre ud på papiret
Men økonomien er ikke den eneste grund til, at Denice Mouritzen foretrækker en læreplads i en salon i stedet for skolepraktikken.
– I princippet kan jeg godt færdiggøre min uddannelse i skolepraktikken, men det er ikke ligefrem det, folk ønsker at have stående på papirerne. Og hvis man ikke selv finder en plads, så kan man risikere at ende i Jylland i en salon, skolen har fundet til en, da man ikke må sige nej til en praktikplads, fortæller Denice Mouritzen.

De 25 elever, der er blevet ramt af Cha Cha Chas konkurs er nu i gang med at søge nye elevpladser. De elever, der ikke finder en elevplads kommer i skolepraktik.