
I dag ankommer den amerikanske vicepræsident J.D. Vance og hans hustru til Grønland. Dét besøg har de seneste dage skabt reaktioner herhjemme. Og bekymring.
Faktisk bekymrer besøget amerikanere, der bor i Danmark, fortæller flere kilder, som er kritiske over for den amerikanske Trump-regering, til NetAvisen.
Frygten handler om fremtidige repressalier, hvis man udtaler sig kritisk om Vance, Trump og resten af den siddende amerikanske regering.
Det er meldingen fra blandt andre David S. Miller, der er tidligere talsperson for foreningen “Democrats Abroad Denmark”. Han oplever en stigende og reel frygt hos amerikanere – også dem, der bor i Danmark.
Miller opfatter Vance-parrets Grønlandsbesøg i dag som endnu et træk i det, han kalder for en mafia-metode af den amerikanske Trump-regering.
– Den amerikanske regering opererer med en metode, der skal sætte skræmme-eksempler for at undgå, at folk udtaler sig negativt om dem. Det er helt sikkert, at de forsøger at vise, hvor galt det kan gå. Vi har set det med deres behandling af engelske og tyske turister, der forsøger at komme ind i USA, og senest i går på den overvågningsvideo, New York Times udgav af en arrest af en muslimsk studerende i USA, siger Miller.
Klik på videoen nedenfor. Artiklen fortsætter efter videoen.
Miller vurderer, at der er grund til at være bange for at udtale sig som amerikansk statsborger, og at han selv overvejer, hvorvidt han som amerikansk Demokrat skal deltage i den offentlige debat i Danmark, når USA diskuteres.
– Der er en eventuel risiko ved at deltage, lyder hans vurdering.
Det har helt klart konsekvenser for vores ytringsfrihed i Danmark. Vi kan jo se nu, at en amerikaner i Nordsjælland ikke tør udtale sig, så det er tydeligt, at det allerede udfordrer vores demokrati.
David S. Miller, Forhenværende talsperson for Democratics Abroad Denmark
En reel risiko
Også helt almindelige borgere er bekymrede for, hvad der kan ske, hvis de udtaler sig kritisk om Trump og Vances Grønlands-besøg.
En af dem er en amerikaner, der er bosat i en by i Nordsjælland. Han vil kun tale om sin holdning til Trump og den amerikanske regering, hvis det kan foregå anonymt. Han frygter nemlig, hvad det kan betyde for ham:
– Jeg ved ikke, hvor invasiv Trump-Musk-regeringen er. Jeg frygter at blive standset i lufthavnen, næste gang jeg skal besøge min søster, hvis mit navn kommer i danske medier, siger kilden til NetAvisen.
Han henviser til Elon Musk, der udover at eje bilfirmaet Tesla og medieplatformen X, er blevet sat i spidsen for et nyt ministerium for afbureaukratisering kaldet “Department of Government Efficiency”
NetAvisen har valgt at bringe kildens udsagn for at give indblik i den bekymring, som flere kilder altså peger på. NetAvisen er bekendt med kildens fulde identitet.
Demokrat: Risiko for at blive tilbageholdt
Det er David S. Millers klare opfattelse, at man løber en reel risiko vedat udtale sig – også for en lokal amerikansk statsborger, der til daglig bor i Nordsjælland.
– Det er helt sikkert, at man risikerer at blive tilbageholdt ved den amerikanske grænse, hvis man udtrykker sig kritisk om den amerikanske regering. Selv for den lokale i Nordsjælland. Den amerikanske ambassade overvåger alt, hvad der bliver skrevet i pressen om USA, også lokalaviserne, lyder vurderingen fra Miller.
Han mener samtidig, at Trump-regeringen ikke tror på ytringsfrihed.
– Det har helt klart konsekvenser for vores ytringsfrihed i Danmark. Vi kan jo se nu, at en amerikaner i Nordsjælland ikke tør udtale sig, så det er tydeligt, at det allerede udfordrer vores demokrati, siger han.
En demokratisk udfordring
At folk i Danmark undlader at ytre sig grundet frygten for konsekvenser, skaber selvcensur, og det er et samfundsmæssigt problem. Det mener Lumi Zuleta, konstitueret ligebehandlingschef hos Institut for Menneskerettigheder.
– Det er en demokratisk udfordring, hvis folk undlader at udtale sig, selvom de gerne ville af frygt for negative konsekvenser. Det er et problem for en åben og bred debat, siger Lumi Zuleta.
Læs også: Ekspert: Kriser skaber tavshedskultur
Faktaboks
- Den amerikanske delegation lettede ca. kl. 11.00 dansk tid fra Joint Base Andrews, Maryland i USA.
- J.D Vance og hans hustru Usha Vance ankommer til den amerikanske base i Pituffik 16.30 dansk tid.
- De forventer at lande i USA kl. 03.30 dansk tid.
Kilde: TV2
Den anonyme amerikanske borger fortæller til NetAvisen, at han ønsker at bevare sine amerikanske rettigheder for at kæmpe imod det USA, som han mener, Trump og hans folk er i gang med at ødelægge.
Forsvar ytringsfriheden
Det er ifølge David S. Miller farligt, hvis vi alle bukker under for frygten, og vi bør derfor kæmpe i mod.
– Vi er nødt til at ytre os på trods af frygten. Vi skal forsvare ytringsfriheden, demokratiet og domstolene, siger David S. Miller.
Læs også: Kommentator: Trump er for ekstrem til danskernes smag
Sådan gjorde vi: Historien kommer fra en amerikansk kilde, som NetAvisen har mødt i Nordsjælland på en researchtur. Derudover er der foretaget interviews med Lumi Zuleta fra Institut for Menneskerettigheder og David S. Miller, forhenværende talsperson for Democrats Abroad Denmark.