Kommentator: Trump er for ekstrem til danskernes smag

Mange danskere er glade, for at Donald Trump snart skal have et nyt job. Hans efterfølger, Joe Biden, nyder stor opbakning blandt danskere. Her ses Joe Biden til et vælgermøde i Des Moines i Iowa. Foto: Anders Jørgensen

Det er helt oplagt, at de fleste danskere hellere vil have Joe Biden fremfor Donald Trump på posten som USA’s præsident.

Sådan lyder vurderingen fra USA-kommentatoren David Trads, efter det nu står klart, at demokraten Biden bliver USA’s næste præsident.

Trads er en af landets førende USA-kommentatorer og er medvært på den populære podcast “Kampagnesporet”, hvor han sammen med den prominente USA-analytiker Mads Fuglede, diskuterer amerikansk politik. Derudover er Trads aktuel med den anmelderroste bog “Amerika, hvor er du?”.

Læs også: »Det kan sagtens ske igen«: Meningsmålinger er blevet klogere på Trump-vælgere, men intet er sikkert

– Når man laver europæiske målinger over Trumps popularitet, så er der en tendens til, at Danmark slår ud som særlig demokratisk. Det gør sig også gældende denne gang, hvor over 80 % af danskerne støtter Biden, siger Trads.

Hvordan vil Biden ændre USA?

  • Biden tilhører oprindeligt den moderate fløj hos demokraterne, men har igennem valgkampen måtte inkorporere elementer fra den progressive fløj, som er anført af politikere som Bernie Sanders.
  • På det sundhedsmæssige område ønsker Biden, at forbedrer og udvide Obamacare.
  • Indenfor klimaet vil Biden have, at USA igen skal være en del af Paris-aftalen. Derudover har han planer om massive investering i den grønne omstilling, som skal genskabe amerikanske arbejdspladser.
  • Økonomisk ønsker Biden, at beskatte dem, der tjener over 400.000 dollars om året. Samtidig vil han rulle mange af Trumps skattelettelser fra 2017 tilbage. Biden planlægger også, at investere i infrastruktur som broer, veje og toge.
  • Udenrigspolitisk vil Biden videreføre meget af Trumps politik, især i forhold til Kina. Dog vil det være med en anderledes retorik og med et fokus på multilateralt samarbejde.
  • I forhold til USA’s coronahåndtering, har Biden planer om et kursskifte med langt større fokus på test, karantæne, social afstand og mundbind.

Kilder: TV2 & DR1

Ifølge Trads er det helt særlige denne gang, at danskerne i så høj grad fravælger Donald Trump. Det skyldes især hans opførsel.

–  Han er voksenmobberen på Twitter, lyder den korte beskrivelse fra Trads, der mener, at Donald Trump er for ekstrem til mange danskere.

– Han har udfordret alle institutioner i USA, som staten, medierne og retsvæsenet. Men internationalt har han også været ekstrem, i og med, at han er den første præsident, der har sået tvivl om den grundlæggende vigtigste alliance siden 2. Verdenskrig, nemlig NATO.

Trumps tvivl over for NATO har skræmt mange danskere, vurderer Trads, der mener, at langt de fleste danskere ved og forstår, at medlemskabet af NATO er afgørende for den sikkerhed, vi har haft siden 2. Verdenskrig.

Roskildensere støtter op om Biden

NetAvisen har været på gaden i Roskilde for at mærke stemningen i kølvandet på demokraten Joe Bidens sejr.

– For mig fremstår Trump som en person, der bare tænker på sig selv, fortæller den 45-årige politibetjent Gitte Gren, der glæder sig til en udskiftning i Det Hvide Hus.

Måling: Danskere ville sætte deres kryds ved Joe Biden, hvis de kunne

  • Hvis danskerne kunne stemme til det amerikanske valg, ville Joe Biden vinde enormt. Det viser en ny måling fra Ritzau.
  • 83,3 procent af de adspurgte ville stemme på Joe Biden.
  • 7,6 procent ville stemme på Donald Trump.
  • 9,1 procent svarede “ved ikke”.
  • Målingen er lavet af analyseinstituttet Voxmeter for Ritzau. 1053 danskere har afgivet svar. Målingen er lavet mellem den 27. oktober og 2. november.

Kilde: Ritzau

Og hun er ikke alene. På Roskilde Station er der bred enighed, om at den 77-årige Biden er et bedre valg for USA.

– Biden er i forhold til Trump en bedre repræsentant, i hvert fald i forhold til handelsaftaler og klima. Det kommer til at gavne Danmark, siger Gitte Gren.

Folkepensionisten Inge Nielsen er helt enig.

– Trump skulle ud. Trump tilhører Tea Party-bevægelsen og det hører til i nynazistisk regi, så jeg kan på ingen måde støtte ham. Hans opildn til brug af våben bekymrer mig også.

Læs også: Eksperter advarer: Ny teknologi kan bruges til propaganda og Fake News

Donald Trump blev aldrig særlig populær i Danmark. Især blev hans tilbud om at købe Grønland modtaget negativt i Danmark. Ligeledes blev Trumps mange vrede og bizarre udbrud på sociale medier set som værende upassende for den frie verdens leder. Foto: Anders Jørgensen

Biden formår dog ikke at vække den store begejstring hos alle.

– Det er nok mere for at undgå den anden. Trump er fuld af løgn. Han siger noget den ene dag og noget andet den næste dag, siger den 68-årige ridelære Jørgen Olsen fra Roskilde.

Intet nyt at danskerne foretrækker demokrater

I et længere historisk perspektiv er der heller ikke nogen overraskelse ved danskernes opbakning til Biden.

– Historisk set kan danskere bedst lide demokratiske præsidenter, siger David Trads og fremhæver Bill Clintons og Barack Obamas høje popularitet i Danmark.

Det skyldes især demokraternes politiske holdninger til emner som abort, miljø og våben. David Trads mener, at alle Folketingets partier i langt højere grad flugter demokraterne end republikanerne.

– Det er lige meget, om du stemmer blåt eller rødt, fordi demokraterne dækker det meste af centrum, siger Trads.

Sådan gjorde vi: Ideen til artiklen kommer fra et ønske om at undersøge danskernes forhold til Donald Trump og Joe Biden. Interviewet med David Trads er foretaget telefonisk, mens interviewsene på Roskilde Station er foretaget mundtligt.