Hundeslæder kan snart være fortid for Grønlands fiskere

Slædehunde kan snart være fortid for grønlandske fangere foto: Morgue file
Slædehunde kan snart være fortid for grønlandske fangere og fiskere
foto: Morgue file

Dagene er talte for slædehundekørsel i Nordgrønland for fiskere og fangere, som bruger hundene til fangst.

Klimaforandringerne er tydelige i Nordgrønland, hvor der er blevet kortere perioder med fast holdbar is over de sidste 15-20 år. Det fortæller Kåre Hendriksen, der er forsker ved DTU Management og Center for Arktisk Teknologi, Artek.

Læs også: Smeltende gletchere gør det sværere at være sømand 

-Der er en klar nedgang i at bruge hundeslæder, det er der ingen tvivl om. Det kan vi allerede se nu. Det gør også, at flere og flere vælger at skille sig af med hundene. Man skyder dem simpelthen, siger Kåre Hendriksen.

Fakta om slædehunde
Der er ca.18.000 slædehunde i Grønland

Man kan finde slædehundene i det Nordlige Grønland, deriblandt Sisimiut og Kangerlussuaq

Det er forbudt at indføre andre hunderacer i området

Cirka halvdelen af slædehundene ejes af fiskere, som udelukkende bruger dem til fangst

Kilde: Sullissivik

Problemet er, at du er oppe i distrikter, hvor der er mørkeperioder. Så farvandet er voldsomt, fordi du ikke kan se noget, og fordi der ligger store isflager

– Kåre Hendriksen, forsker ved DTU Management og Center for Arktisk Teknologi, Artek

Tidligere har der ligget havis hele vinteren, i en seks til ni måneders periode. Dele af perioden har man kørt på isen med lastbil og hentet hellefisk ind. Det har man ikke kunne gøre de sidste mange år, og nu er isen så ustabil, at hundeslædekørsel er meget begrænset.

En ny hverdag

Det har store konsekvenser for de grønlandske fiskere, at de ikke kan bruge hundeslædekørsel.

Frank Sejersen, som er lektor for Eskimologi og Arktiske Studier på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier fortæller, at havet er hovedvejen i Nordgrønland, hvor du om sommeren sejler, og om vinteren kører du på den, hvor slædehundene er den primære transport.

Det, der er fidusen er, at du kan køre med hundeslæde ud på havet, selvom det blæser, og lave huller i isen og fiske hellefisk. Det vil der i fremtiden ikke være mulighed for. Der skal du bruge båden.

Læs også: Grønlændere demonstrerede mod EU-forbud

Et farligere erhverv

Manglen på fast holdbar is tvinger fiskerne til at sejle i den periode, hvor man normalt ville køre ud på isen med hundeslæde, for at lave huller og lægge net under isen for at fange fisk. Det kan man i langt mindre grad gøre nu. Det er dog et farligt erhverv at sejle igennem isfyldt farvand.

– Problemet er, at du er oppe i distrikter, hvor der er mørkeperioder. Så farvandet er voldsomt,  fordi du ikke kan se noget, og fordi der ligger store isflager, siger Kåre Hendriksen.

Ikke total udryddelse

Kåre Hendriksen tror dog ikke, at slædehundene helt vil forsvinde fra Grønland, men at hundeslædekørsel i højere grad vil blive brugt som en fritidsinteresse.

For som han siger:

– Hesten døde jo ikke af, at vi stoppede med at bruge den i landbruget.