Frygt for smerte spænder ben for vores besøg hos tandlægen

Hver tiende dansker lider af tandlægeskræk i så høj grad, at de enten udsætter tandlægetjek eller slet ikke kommer afsted. Kilde: www.creativecommons.org
Hver tiende dansker lider af tandlægeskræk i så høj grad, at de slet ikke går til tandlæge. Foto: www.creativecommons.org

Svedige håndflader, hjertebanken og en umiddelbar lyst til at flygte.

Hver tiende dansker lider af svær tandlægeskræk, også kaldet odontofobi. Frygten er så stor, at nogle slet ikke kommer afsted på trods af tandpine. Det fortæller Erik Friis-Hasché, som er forsker i tandlægeskræk på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet.

– Ti procent lider af tandlægeskræk af lettere alvorlig karakter. Der er mange, der er bange for at gå til tandlæge – det er næsten halvdelen eller mere. Men de, der lider af rigtig angst, kommer aldrig til tandlæge. Så for de ti procent er det meget alvorligt, fortæller Erik Friis-Haché.

Tre hovedårsager

Erik Friis-Haché fortæller, at der er mange årsager til tandlægeskræk, men at det ofte handler om tre ting.

– Det er nogle kropslige reaktioner, du er bange for. Det er smerten, og så er det en angst for det ukendte, fordi man ikke ved, hvad der skal foregå, fortæller Erik Friis-Haché.

De kropslige reaktioner, man kan være bange for, er for eksempel, at man man få kvalme eller føle sig kvalt. Det handler om, at man ikke har kontrol over situationen.

Det er især smerten, jeg er bange for
Annakua Holst Larsen, lider af svær tandlægeskræk

Annakua Holst Larsen er en af de mange danskere, der lider af svær tandlægeskræk. Hun fortæller, at hun i dagene op til et tandlægebesøg er meget nervøs for at skulle afsted, og at hendes frygt hovedsageligt handler om at opleve smerte.

– Jeg er bange for, at det skal gøre ondt. Jeg er bange for bedøvelsesstikket og at få hevet tænder ud. Det er især smerten, jeg er bange for. Og så er det lydene og tanken om, at der er nogen inde i min mund på den måde med instrumenter. Det er slet ikke rart, fortæller Annakua Holst Larsen, der arbejder som teatermaler i København.

En ond cirkel

Angsten for tandlæger ender ofte i en ond cirkel. Ved at udsætte tandlægebesøgene bliver tændernes tilstand dårligere, og herved begynder nogle at skamme sig både over sine dårlige tænder og over sin angst. Jo længere tid, der går mellem tandlægebesøgene, desto mere frygter man at komme afsted, og derved udsættes tandlægebesøget endnu engang. På denne måde bliver man fanget i en ond cirkel, der kun bliver større og større, lyder det fra Tandlægeforeningen.

Læs også: TV: Unge synes tandlægen er både dyr og skræmmende

Løsningerne er mange

Tandlægerne er opmærksomme på angsten, og mange tandklinikker tager højde for den.

Hos Himmelev Tandlægehus i Roskilde er de også klar over problemet. Her har man som patient mulighed for at modtage behandling med beroligende musik i baggrunden og rygmassage i tandlægestolen. På denne måde giver tandklinikken de nervøse patienter nogle afslappende og rolige omgivelser.

– Vi snakker meget med patienterne med tandlægeskræk og forklarer, hvad vi gør. Vi tilbyder hypnose og nogle andre bedøvelsesmidler, som ikke gør lige så ondt. Vi arbejder meget med at fortælle, hvad man gør og lytte til patienten og stoppe, hvis de siger, at det gør ondt i stedet for bare køre videre, fortæller Julie Dilling, der er tandlæge hos Himmelev Tandlægehus i Roskilde.

Læs også: Din tandlægeregning kan blive dyrere

Annakua Holst Larsen fortæller, at hun har fundet en tandlæge, der er specialiseret i tandlægeskræk, og det giver hende en følelse af tryghed.

– Jeg har overvundet en del af skrækken ved at lede efter en tandlæge, der specialiserer sig i tandlægeskræk, og det har hjulpet på det. Jeg ved, at det er et sted, hvor de kan takle folk som mig med tandlægeskræk, fortæller Annakua Holst Larsen.