Hvad koster det at få fjernet en visdomstand?

zahnreinigung-1514693_1280
Prisen på at få fjernet en visdomstand er forskellig fra tandlæge til tandlæge.
Foto: rgerber, Pixabay.com

En ukendt smerte fra bagerst i munden får dig til at ringe til tandlægen. Det er din visdomstand, der volder problemer. Men hvor meget kommer det til at koste, og kan man spare penge ved at vælge bestemte tandlæger?

Danske Regioner beslutter i samarbejde med Tandlægeforeningen den overenskomst, som alle danske tandlæger afregner efter.

I overenskomsten er der et minimumsbeløb, men herefter er det op til de enkelte tandlæger, hvor meget ekstra de vil tage for en ydelse efter aftale med patienten.

Jeg synes, det er for langt ude, at prisen på at få fjernet en visdomstand kan variere. For mig at se er det jo teknisk set det samme som at gå til lægen, og det er jo gratis i hele landet.
Frederik Bach (23), fik fjernet sin visdomstand tidligere i år.

– Prisen på fjernelser af visdomstænder kan variere fra tandlægeklinik til tandlægeklinik. Den variable prissætning imødekommer, at der kan være stor forskel på tiden for operationen, brug af materiale med videre. Priserne for fjernelse af visdomstænder er således ikke forhandlet med det offentlige, oplyser seniorkonsulent i Danske Regioner, Tina Vester Jensen.

Langt ude

Det kan være svært for patienterne at forstå, hvorfor de enkelte tandlæger afregner forskelligt. Frederik Bach på 23, som tidligere på året fik fjernet en visdomstand, kan ikke se meningen med prisforskellen.

– Jeg synes, det er for langt ude, at prisen på at få fjernet en visdomstand kan variere. For mig at se er det jo teknisk set det samme som at gå til lægen, og det er jo gratis i hele landet, siger han.

Kort over 15 tandlægers priser

I Københavns Kommune er der i alt 77 tandlæger. Vi har undersøgt 15 tandlægers priser på fjernelsen af visdomstænder for at give et overblik over de varierende priser.

Læs også: »Så snart jeg satte mig i tandlægestolen, kastede jeg op«

Det fremgår af de enkelte tandlægers hjemmesider, at fjernelsen af visdomstænder falder i to kategorier: almindelig fjernelse og operativ fjernelse. Prisen af ydelsen vil afhænge af, om det er en almindelig eller operativ fjernelse.

Den billigste tandlæge er Tandlæge Bloch, hvor en operativ fjernelse koster 500-1.850 kroner. Den dyreste er Østerbro Tandlægerne, hvor samme ydelse koster 2.800-3.300 kroner.

Priserne dækker kun for fjernelsen, og medregner ikke ekstra ydelser som bedøvelse og standsning af blødninger.

Foreningen har begrænset indflydelse

Selvom Danske Regioner i samarbejde med Tandlægeforeningen fastsætter overenskomsten, så fastslår foreningen, at de ikke har den store indflydelse på priserne.

Fakta om visdomstænder:

  • Man går ud fra, at tanden kaldes en ’visdomstand’, fordi man får dem når man er ’voksen og vis’.
  • Størstedelen får deres visdomstænder i 20-års alderen, men nogle får dem slet ikke.
  • Man har typisk to visdomstænder i underkæben og to i overkæben.
  • En visdomstand kan skabe betændelse i munden, og så skal den helst fjernes.

Kilde: Tandlægeforeningen

– Det er op til de enkelte tandlæger at sætte prisen for fjernelsen af visdomstænder, siger kommunikationschefen for Tandlægeforeningen, Claus Jørgensen.

Overenskomsten sikrer, at der er et minimumsbeløb, som tandlægerne skal indrette sig efter. Det er 393,71 kroner, som også inkluderer bedøvelse.

Ekstra ydelser

Når det kommer til de ekstra ydelser hos tandlægen, blev den 23-årige Frederik Bach overrasket over, at de tog penge for andet end selve fjernelsen af visdomstanden.

– Jeg havde ingen anelse om, at det kostede penge at få stoppet blødningen, efter at min visdomstand blev trukket ud, siger han.

Læs også: TV: Unge synes tandlægen er både dyr og skræmmende