Sidste søndag i oktober skal havemøblerne ind. Sådan har det været siden 1916, da man første gang skiftede til sommertid. Men tidsskiftet bringer stadig sindene i kog, og tilhængere og modstandere debatterer heftigt, når urene skal skiftes. Grunden til man indførte sommertid var, at man ville spare energi, men det argument holder ikke vand, mener naturvejleder Bent Jakobsen. Tværtimod bliver fuglene stressede, når mennesker pludseligt ændrer vaner.
Læse også: Rovfugle angriber løbere
– Sommertiden irriterer mig, fordi den ødelægger naturens rytme. I den periode hvor vi har sommertid, har naturen en times mindre ro om dagen, fordi turister bruger naturen en time længere. Det forstyrrer fuglene, siger Bent Jakobsen, der er naturvejleder ved Blåvand Naturcenter og aktiv i Landsforeningen mod Sommertid.
Fugleforening måber
Ifølge Dansk Ornitologisk Forening, der arbejder med fugle i Danmark, holder den problematik dog ikke. Fugle og mennesker kan nemlig vænne sig til at omgås hinanden. Derfor mener foreningen, at det handler om, at mennesker skal respektere fugle, og det kan man sagtens, når man bruger naturen.
Læs også: Sommertid som valgkampstema
– Om fuglene har det svært ved, at mennesker bevæger sig omkring dem, afhænger meget af arten og tidspunktet. Det er klart, at hvis man sætter sig lige under en rede, er det ikke så godt for fuglen. Men jeg har aldrig hørt om, at fuglene skulle være generet af, at vi skifter mellem sommer- og vintertid, siger Henning Heldbjerg, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening.
Hundene forstyrrer
Oktober måned har været meget varm, og det betyder, at trækfuglene er blevet længere i landet. Det mener Bent Jakobsen generer fuglene yderligere, fordi det varme vejr lokker mennesker og hunde i skoven. Han ser frem til, at vintertiden kan give fuglene ro, når de flyver sydover.
-Folk lader deres hunde løbe frit rundt, når de er i skoven, og det er frygteligt generende for fuglene. Særligt nu hvor oktober har været så varm, og fuglene ikke er trukket sydover endnu. Jeg glæder mig meget til, at vintertiden kommer, så fuglene kan få ro.
Tidsskiftet kommer snart
Om hundene kan sætte fuglenes ve og vel på spil, er dog ikke noget, Dansk Ornitologisk Forening kender til. Naturen er nemlig vant til, at alle væsener færdes i den.
Læs også: Sommertid giver flere blodpropper og trafikulykker
-Hunde interesserer sig ikke synderligt for fugle. Faktisk er der flere rovdyr i naturen, der jager fugle, og hunde er ikke en af dem. Jeg ser ikke noget problem i, at folk tager hunde med i skoven, forklarer Henning Heldbjerg.
Debatten om fordelene og ulemperne ved sommertid fortsætter endnu. Der er nemlig ikke politisk opbakning til at afskaffe sommertiden. Men på søndag d. 26. oktober får fuglene fred en time mere. Der vender vi nemlig tilbage til vintertid