Ny fugleinfluenza er måske fra svin

Foto: MorgueFile
Foto: MorgueFile

Fugleinfluenzaen, der har kostet menneskeliv i Kina, kan nu vise sig at være fra svin. Man kender endnu ikke smittekilden og kan derfor ikke rigtigt gøre noget ved sagen. I søndags informerede de kinesiske sundhedsmyndigheder om den nye type influenzavirus. Tre er indtil videre døde, skriver The Guardian.

Læs også: Fugleinfluenza koster igen menneskeliv

– Om det er vilde fugle, fjerkræsbesætninger eller svin, det er ikke klart endnu. Indtil man har fundet kilden, der gør, at nogle personer er blevet smittet i Kina, er det svært at tage bestik af risikoen, siger Sten Mortensen, der er veterinær beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

Tyra Grove Krause, der er overlæge hos Statens Serum Institut, forklarer, at det nu ser ud til, at cellerne har tilpasset sig pattedyr. Influenzaen kan derfor ligeså godt være en svineinfluenza.

Kan være svær at opdage

Under alle omstændigheder arbejder man med en teori om, at influenzaen vil være svær at opdage.

– Man har ikke påvist det hos fugle endnu, men en teori kunne være, at den er lavpatogen, altså at fugle ikke bliver syge, siger Tyra Grove Krause og forklarer videre:

– Fugle kan blive smittet af den og være smittekilde, men de bliver ikke selv syge af den, så man opdager det ikke og tester det hos fjerkræ for eksempel. En anden teori kunne være, at det er en virus, der er kommet med trækfugle. Men det er endnu uvist.

Den nye influenza H7N9 adskiller sig indtil videre fra den tidligere kendte fugleinfluenza H5N1.

– Der er kun to af de syv bekræftede tilfælde, der har haft kontakt til fjerkræ. For H5N1 gælder det, at alle dem, der er blevet syge, har haft kontakt til fjerkræ, siger Tyra Grove Krause.

Lille smitterisiko

Tyra Grove Krause vurderer, at risikoen for smitte formentlig er meget lille. Hos Statens Serum Institut anbefaler man dog, at man holder sig til de retningslinjer, der generelt gælder for fugleinfluenza.

Læs også: WHO maner til ro om ny fugleinfluenza

– Det vil sige, at man særligt har fokus på håndhygiejne, og at man undgår at have kontakt med dyr på markedet, forklarer hun.

Hvis man i Kina har kontakt med en smittekilde eksempelvis i forbindelse med slagtning eller pasning i stalde, er der risiko for, at man kan blive smittet. Man skal dog ikke være nervøs i Danmark.

– En måde, en virus kan spredes, er via fjerkræ eller svin. Men Kina kan ikke eksportere den slags produkter til EU. Så der er ikke nogen risiko den vej, forklarer Sten Mortensen.