Gamle cykler forvandles og skaber »frihed og glæde« blandt flygtninge

Frivillige Alexander og Niels reparerer en borgers cykel på værkstedet hos Repair Café Rudersdal. Foto: Bjarne Thomsen

Forestil dig, at du er nyankommen flygtning i Rudersdal. Du har få ting med dig og næsten ingen penge. Heldigvis har du fået et arbejde. Men. Busbilletten til jobbet er dyrt, og du har ikke råd til at købe en cykel.

Det er netop den problematik, som Repair Café Rudersdal, en lokal non-profit organisation, prøver at løse med et nyt initiativ, der startede 29. marts.

Konceptet er, at frivillige istandsætter cykler for flygtninge i kommunen, der har et ønske og behov for en cykel.

Flere flygtninge på tværs af nationaliteter har allerede henvendt sig. Heldigvis bakker lokalsamfundet op om initiativet. I løbet af de første tre dage er der allerede doneret fem cykler til formålet, og flere borgere ønsker at hjælpe med flere donationer, fortæller Niels P. Sønderskov, formand og koordinator for Repair Café Rudersdal

– »Nogens affald kan være en andens guld!«. Vi oplever, at mange har aflagte cykler, som de ikke bruger, og dem tager vi imod med åbne arme, siger Niels P. Sønderskov.

Cykler er ofte en investering, der ligger i en prisklasse, som de nyankomne  flygtninge ofte ikke har råd til.
Niels P. Sønderskov, formand og koordinator for Repair Café Rudersdal.

Han understreger, at cyklerne dog skal være i god stand, når de afleveres.

Om Repair Café Rudersdal

  • Åbnede i 2019
  • Er en non-profit forening
  • Består af 15 frivillige med forskellige baggrund
  • Har åbent 2 timer om ugen (du kan se åbningstiderne her)
  • Borgerne i kommunen kan få gratis hjælp til at reparere deres ødelagte ting

Kilde: Repair Café Danmark

Fra inspiration til handling

Inspirationen til initiativet startede, da Niels P. Sønderskov undersøgte Cyklistforbundets projekt “Giv en cykel”, der arbejder med at uddele cykler til ukrainske flygtninge.

Niels P. Sønderskov gennemgik listen for at se, om han kunne finde lokale flygtninge i Rudersdal Kommune. Han fandt hurtigt ud af, at der var et behov, og derfra gik det hurtigt.

– For mig personligt betyder det meget, at jeg kan være med til at gøre en forskel. Penge er ikke alt. Glæden ved at hjælpe andre fylder meget hos mig, forklarer han.

Men han understreger også, at der kan være forskellige årsager til, at folk bliver frivillige. For nogle er det muligheden for at dyrke deres hobby, som fylder mest.

– Cykler er ofte en investering, der ligger i en prisklasse, som de nyankomne flygtninge ofte ikke har råd til. På samme tid er den offentlige transport også dyr. Det giver nogle udfordringer, som vi gerne vil hjælpe med at løse, siger Niels P. Sønderskov, formand og koordinator for Repair Café Rudersdal.

Få personlige ejendele og økonomiske ressourcer skaber udfordringer

Også Tanja Karsten, der er frivillighedskoordinator i Røde Kors, oplever denne udfordring i sit arbejde med nyankomne asylansøgere på Modtagercenter Sandholm i Birkerød.

Hun forklarer, at særligt nyankomne flygtninge står overfor flere udfordringer, når  ankommer til et nyt land. Derfor ved hun også, at de nyankomne typisk ikke har de samme ressourcer som dem, der har været i landet i længere tid.

Mange af dem vi ser på modtagercenteret, de kommer til Danmark med få personlige ejendele. En cykel er ikke en af dem.
Tanja Karsten, frivillighedskoordinator hos Røde Kors.

– De nyankomne flygtninge er ofte økonomisk presset, da integrationsydelsen er relativt lav, og økonomien derfor ofte er presset. Mange af dem vi ser på modtagercenteret, de kommer til Danmark med få personlige ejendele – En cykel er ikke en af dem, siger Tanja Karsten, frivillighedskoordinator hos Røde Kors.

Læs mere: Lokalbefolkningen støtter op: Donerer møbler i massevis til ukrainske flygtninge

Kulturchok: Danmark som et »cykelland«

Tanja Karsten mener derfor, at det også betyder noget for integrationen, at de tager del i den danske kulturtradition, hvor cyklen spiller en stor rolle i Danmark. Derfor arbejder Røde Kors også med at uddele cykler.

– Vi ved, hvor stor en gave det er for dem. Det betyder enormt meget både praktisk og personligt for dem, at de har adgang til en cykel, siger Tanja Karsten, frivillighedskoordinator i Røde Kors.

Tanja Karsten uddyber, at der nogle gange er et kulturchok for nyankomne, der ikke før har cyklet. Hun forklarer, at mange kommer fra lande, hvor cykelkulturen er helt anderledes. Derfor afholder Røde Kors cykeltræning i flere lokalafdelinger.

Det betyder enormt meget både praktisk og personligt for dem at have adgang til en cykel. Tanja Karsten, frivillighedskoordinator i Røde Kors.

Cyklen som mere end et transportmiddel – »En frihed«

– En cykel giver dem nogle helt nye muligheder, som flere af dem beskriver som en stor frihed og glæde både fysisk og økonomisk, siger Tanja Karsten.

Det gør det også både lettere og billigere for dem at komme til og fra arbejde og uddannelse og giver en følelse af selvstændighed.

Læs mere: Flere indvandrere lærer at cykle for at få praktik

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt et opslag i Birkerøds online opslagstavle, hvor Repair Café Rudersdal havde lavet et opslag, hvor de efterspurgte donerede cykler til lokale flygtninge. Begge kilder er interviewet telefonisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.