Gigtmedicin hjælper mod udmattelse

Immunforsvarsdæmpende medicin har ifølge den norske forsker Katrine Brække Norheims resultater en positiv effekt på udmattelse. Hun arbejder med patienter, der er ramt af Sjøgrens syndrom. Det er en gigtlidelse, hvor immunforsvaret angriber sig selv og fører en daglig følelse af udmattelse med sig. Lægemidlet Anakinra er immunforsvarsdæmpende og bruges normalt mod ledgigt, men det viser sig også at hjælpe på udmattelse.
 

Ifølge speciallæge og professor Jacob Haga kan brug af lægemidlet Anakinra gavne mange patienter med Sjøgrens syndrom, som i dag ikke får medicin til at dæmpe følelsen af udmattelse.
 

»Vi har ingen medicin, som kan hjælpe på den udmattelse patienterne oplever nu. Så hvis Anakinra virker i den sammenhæng, ville det her være en god løsning,« siger Jacob Haga.
 

I Norheims forsøg deltog 26 patienter. 13 fik medikamentet og 13 fik falsk medicin. Seks af de 13 personer, som fik lægemidlet oplevede en forbedring. Kun en som fik falsk medicin oplevede en effekt. Lægemidlet er dog ikke godkendt til patienter med Sjøgrens syndrom.
 

»Hvis der kan opnåes tilstrækkelig dokumentation for virkningen af Anakinra i denne sammenhæng, er ideen er god,« fortsætter Jacob Haga.
 

Der er dog farer ved at dæmpe immunforsvaret, da immunforsvarsdæmpende medicin kan øge infektionsrisikoen. Det mener Haga dog ikke bliver et problem med Anakinra.
 

»Det har man rimelig god kontrol over. Det er en god medicin. Jeg har brugt Anakinra i forskellige sammenhænge, men ikke specifikt mod údmattelse.«
 

I Gigtforeningen holder man øje med udviklingen.
 

»Det er en rigtig god nyhed, hvis patienter med Sjøgrens Syndrom får en bredere vifte af behandlingsmuligheder, end de har i dag,« siger Gigtforeningens pressechef, Birgitte Vinding.
 

Hun understreger, at Gigtforeningen ikke anbefaler specifikke produkter. Det er Lægemiddelstyrelsen, der godkender medicin og lægen finder  i samarbejde den enkelte patient ud af, hvilken medicin der er bedst til patienten.