Grafiske designere arbejder gratis

23-årige Lena Evald føler sig som en evighedspraktikant i arbejdet som grafisk designer

Drømmen om at designe og skabe et visuelt udtryk for firmaer, hænger for mange grafiske designere ikke sammen med at tegne en sikker økonomisk fremtid. Det erfarer 23-årige Lena Evald, der vurderer, at hun sammenlagt har arbejdet gratis i et år.

– Jeg har arbejdet ca. 20 steder, hvor jeg kun blev betalt 5 af stederne. Det har nok resulteret i, at jeg har arbejdet gratis i et år.

– Ideen med praktik er jo, at det bliver fulgt op af et job. Lige nu føles det som evighedspraktik, hvor du aldrig kommer videre.
Lena Evaldgrafisk designer

De usikre arbejdsbetingelser giver, ifølge Lena Evald, ikke kun udslag på lønningsposen, men også i det arbejde, som bliver udført. Hun påpeger, at problemet har større konsekvenser end som så.

– Der er to sider i det, at få folk til at arbejde gratis. For det første er det sindsygt ødelæggende og stressende som menneske, fordi du altid mangler penge. For det andet bliver kvaliteten af arbejdet dårligere og dårligere, fordi firmaer hele tiden ansætter nye gratister

Rodet og uorganiseret branche
Billedet af en branche, hvor man langsomt og ofte ulønnet arbejder sig op er, ifølge konsulent i Forbundet for Arkitekter og Designere Ib Sander-Hansen, en konsekvens af de traditioner, der hersker inden for faget.

– I Designbranchen er der ikke store traditioner for overenskomster. Man kan sige, at jo mere kreativitet, der er i faget, jo mere uordnet er løn- og ansættelsesvilkårene. Der er heller ikke noget overblik eller statistik over ansættelser i branchen.

Ib Sander-Hansen ser nogle helt grundlæggende udfordringer i branchen, hvor specielt nyuddannede bliver ansat på praktikordninger, som er utroligt svært at styre og kontrollere for fagforeningen. Han ser desuden, at det grafiske arbejde i høj grad bliver udført på interesse, hvilket gør at mange ikke ser den manglende løn, som et problem.

Læs også: Kreative fag hitter blandt unge

Evighedspraktik
For Lena Evald, der snart har arbejdet med grafisk design i 5 år, er det svært at konkurrere med den manglende løn. Efter hun satte sin fod i jorden og begyndte at kræve løn, mistede hun de fleste af sine jobs.

– Der mister jeg bare de fleste job, fordi det er ret tydeligt, at grafisk design ikke ligger højt på firmaers økonomiske prioriteringsliste.

Lena Evald mener, at de manglende jobs kan skyldes, at firmaer tænker, at de gør grafiske designere en tjeneste ved at tilbyde en platform, hvor de kan arbejde, videreudvikle sig og opnå kompetencer. Den udvikling er også okay, ifølge Lena Evald, hvis det fulgte en ansættelse.

– Ideen med praktik er jo, at det bliver fulgt op af et job. Lige nu føles det som evighedspraktik, hvor du aldrig kommer videre.