Alene i flokken

På Sara Lerche-Bachdals arbejdsplads skal de 80 akademikere dækkes af tre tillidsrepræsentanter. Men Sara er alene om jobbet.
På Sara Lerche-Bachdals arbejdsplads skal de 80 akademikere dækkes af tre tillidsrepræsentanter. Men Sara Lerche-Bachdal er alene om jobbet.

Sara Lerche-Bachdal er stadig ny på sin arbejdsplads, da hun bliver tillidsrepræsentant.

– Det gik ud på mail: Hey er der nogen, der stiller op?, og så skrev jeg, at det ville jeg. Der var ikke andre der stillede op. Så skrev vi ud, og der var ikke nogen, der råbte højt imod det, og så var det sådan, det var. Jeg tænkte, at det ville være en personlig udvikling, og så har jeg det her naive håb om at hjælpe andre. Hvilket jeg rent faktisk tror, at vi gør.

Sara Lerche-Bachdal bliver en af to tillidsrepræsentanter (TR) for ca. 80 akademikere i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning. Som TR bliver en del af hendes arbejdsopgaver fjernet, så hun får tid til opgaver som at forhandle løn for sine kolleger, holde møder med ledelsen, holde øje med det psykiske arbejdsmiljø og bisidde ved sygesamtaler.

For øjeblikket går omkring 20 procent af min arbejdstid med mit TR-arbejde.
Sara Lerche-Bachdal, tillidsrepræsentant

Der skal egentlig være tre tillidsfolk, men Sara Lerche-Bachdal og hendes kollega klarer skærene alligevel. Otte måneder senere tager hun på barsel.

Læs også:DJØF-kvinder kæmper imod usynlige mandekvoter i topledelsen

DJØF i det offentlige

  • DJØF er en fagforening for jurister, økonomer og samfundsvidenskabelige kandidater
  • Der er djøfere ansat på 828 offentlige arbejdspladser
  • På ca. 36% af de arbejdspladser er der ikke en tillidsrepræsentant fra DJØF
  • DJØF har ca. 1000 offentlige tillidsrepræsentanter

Kilde: DJØF

Mandefald

Da Sara Lerche-Bachdal kommer tilbage efter 14 måneder, er TR-gruppen vokset til tre, og hun bliver den fjerde. Men i løbet af det næste halve år falder de andre fra. De flytter til andre afdelinger og andre arbejdsgivere. Stolene står tomme tilbage, og selvom Sara Lerche-Bachdal gør, hvad hun kan for at råbe sine kolleger op, er der ingen, der stiller op til posterne.

– Jeg får en DJØF-konsulent ud til et møde i min valggruppe, som fortæller om, hvorfor vi skal have TR. Så lokker jeg med noget frokost og håber, at der kommer en hel masse.

Men hverken frokostmøder eller nyhedsmails hjælper. I efteråret 2014 er der generalforsamling, og af de omkring 600 akademikere i Teknik- og Miljøforvaltningen møder 120 op. Blandt dem er omkring 40 af Saras kolleger, der skal vælge tillidsrepræsentanter.

– Planen var underholdning, vedtægter, generalforsamling og så mad til sidst. Så får du holdt på flest muligt. Der var stadig nogle, som kun dukkede op til maden.


Der var ikke andre der stillede op. Så skrev vi ud, og der var ikke nogen, der råbte højt imod det, og så var det sådan, det var.

Sara Lerche-Bachdal, tillidsrepræsentant

Sara Lerche-Bachdal genopstilller som TR, men da aftenen er omme, og den sidste bid mad pakket af vejen, er de to andre poster stadig ikke besat. Det kan hun godt mærke i arbejdsdagen.

Læs også: Fagforeningsfolk er den mest upopulære faggruppe

Bliver ved

– Jeg havde for nylig en naiv idé om, at jeg ville gøre op, hvor meget tid jeg bruger på at være TR. Det har jeg overhovedet ikke fået gjort. For det er meget mere end jeg vil stå ved, griner Sara Lerche-Bachdal.

Ironisk nok er det, der skræmmer Sara Lerche-Bachdals kolleger fra at stille op som TR og aflaste hende, netop hvor meget tid hun bruger. Arbejdstiden er nemlig noget af det første kollegerne spørger om, når samtalen falder på de ubesatte poster.

– For øjeblikket går omkring 20% af min arbejdstid med mit TR-arbejde. Det svinger selvfølgelig meget, men jeg synes, at det er meget tid. Og det tror jeg også at både mine kolleger og min chef synes. Jeg kan jo høre på nogle af de andre tillidsrepræsentanter, at deres chefer ånder dem i nakken, og mener, at de bruger for meget tid på TR-arbejdet. Der har jeg en chef, der bakker mig rigtig meget op.

Den opbakning betyder meget for Sara Lerche-Bachdal, og når hendes anden valperiode udløber om halvandet år, regner hun med at stille op igen.