Guide: Kom frem på den grønneste måde

Få et lift

80 procent af danske biler kører rundt med kun en passager. Det medfører trængsel og køer på de danske veje. Så hvorfor ikke bare køre af sted i samme bil – mange af os skal jo alligevel samme vej. Sitet gomore.dk hjælper bilejere og ikke-bilejere med at finde hinanden.  

 

 

»Tanken er at skabe billig transport . De fleste har lyst til at gøre noget grønt, og så har man også lyst til at spare nogle penge,« forklarer Søren Riis, medstifter af gomore.dk. 

 

 

Man deles om den dyre benzin, samtidig med at man lærer nye mennesker at kende, som kan underholde én på den ellers ensomme køretur. Søren Riis kalder fænomenet ’grøn socialisering’. I øjeblikket er der ca. 40.000 medlemmer af sitet. 

 

 

Køb en segway

Det er fedt at skille sig ud. Og når man tøffer forbi folk på gaden på en segway, så vil der uden tvivl blive kigget efter én.  For dem der ikke helt er klar over, hvad en segway er, så er det en slags to-hjulet elscooter, som man står oprejst på. Man balancerer på den, og det betyder, at læner man sig lidt frem, så ruller segwayen af sted. Desuden kan den komme frem stort set overalt, så du kan køre hele vejen ind på din arbejdsplads og først hoppe af, når du er fremme ved din stol. Prisen for en segway er dog en smule pebret – den billigste du kan købe i Danmark løber op i 52.000 kr. plus moms – men de penge skulle til gengæld være hurtigt tjent ind, når den pr. opladning kan køre 65 km., hvilket svarer til 5 øre pr. km. 

 

 

Del en bil

Man kan også melde sig ind i en delebilsordning. Her er konceptet ganske simpelt – en række biler placeres rundt omkring i byrummet til fri benyttelse, hvis man er medlem af ordningen. Det betyder, at skal du på udenbysbesøg, så kan du hoppe bag rattet og køre af sted – og afgifterne består udelukkende af benzin og medlemskab. Altså noget billigere end selv at være bilejer. 

 

 

»Når man er medlem i en delebilsorganisation, så vil man hver gang overveje, ’skal jeg nu tage bilen’, for det koster selvfølgelig lidt at tage den. Hvorimod hvis man har købt sin egen bil, så koster det primært en masse penge til at starte med, og så glemmer man simpelthen undervejs, at det koster noget, for det er sådan nogle faste udgifter, som fx lån og forsikringer man tilbagebetaler,« forklarer Bjarke Fonnesbech fra Delebilfonden.  

 

Læg dig på en cykel

Vi har hørt det mange gange før – at cykle er miljøvenligt og motionen er god for alle. Desuden er det fuldstændig gratis at trille af sted på en cykel. Men hvorfor ikke nytænke lidt her – man kan eksempelvis anskaffe sig en liggecykel. Ifølge liggecykelforeningen.dk er en liggecykel faktisk mere behagelig end en almindelig cykel, og det skyldes kørestillingen – dét at man ligger ned gør, at man sjældent vil føle rygsmerter. Det grønne aspekt ved liggecykler kræver næppe mere forklaring her. 

 

 

Tag et KørGrønt kursus

Gider du ikke høre på fremmede menneskers snak, køre på en segway, dele bil med andre eller er  dét der motion bare ikke rigtig dig? Så lær at køre energieffektivt. Behold din egen bil og kør alene af sted på arbejde. Det er nu rart at kunne skrue op for radioen og synge med, uden at det generer nogen. Et KørGrønt kursus kan hjælpe dig med at spare på energien og køre længere på literen. Her kan du fx lære, hvilken betydning hurtig acceleration har for dit forbrug, eller hvordan du bruger gearet på bedst mulige vis.