Hackere truede Kasper med nøgenbilleder

Du er ikke alene foran skærmen. Det erfarede Kasper, der fik hacket sit webcam.
Foto: Morguefile

»Overfør 20.000 kr. eller vi offentliggør nøgenbilleder af dig«. Sådan skriver en ukendt Skype-profil til Kasper den 16. august. Det er lørdag aften, og først tror Kasper, at det er for sjov. Men så begynder billederne at rulle ind.

Det er mig i nogle forskellige situationer. Jeg står og vasker op, jeg ligger i sofaen. Og der er også intime billeder af mit skridt
Kasper, hacker-offer

– Det er mig i nogle forskellige situationer. Jeg står og vasker op, jeg ligger i sofaen. Og der er også intime billeder af mit skridt, fortæller Kasper.

Ud fra billederne kan han se, at hackerne har fulgt ham gennem webcam’et på hans MacBook i flere dage. Den kandidatstuderende Kasper er ikke interesseret i, at billederne bliver offentliggjort, og han forsøger at forhandle sig frem til en aftale.

– Jeg får presset dem helt ned på 1500 kr., siger Kasper. Samtidig køber han sig tid ved at fortælle hackerne, at han ikke kan overføre pengene fra sin bank, før den åbner igen om mandagen.

– Det er weekend. I må sgu lige vente.

Kasper har udtrykt ønske om at være anonym. NetAvisen er bekendt med hans fulde navn.

Politiet: Intet at stille op

I mellemtiden kontakter Kasper politiet, og han bruger søndagen på at støvsuge sine profiler på de sociale medier. Hackerne har oprettet en Facebook-profil, der er identisk med Kaspers egen. De lader ham vide, at hele hans netværk snart vil modtage billederne, hvis han ikke punger ud.

Lad være med at betale. Det er den eneste måde, man kan få truslerne til at stoppe. Det gælder om at sætte hårdt mod hårdt i sådan nogle afpresningssager
Jens Møller Jensen, Københavns Politi

Kasper ringer til sin mor, sin far og sine nærmeste kammerater og fortæller om situationen. Inden han lukker sin egen profil på Facebook, advarer han sine venner om den falske bruger i en statusopdatering.

I løbet af søndagen bliver truslerne hårdere og hårdere. »Jeg ødelægger dit liv« og »Fuck dig, jeg offentliggør det nu«, lyder det blandt andet. Med truslerne stiger Kaspers nervøsitet. Han kontakter igen politiet for at høre, hvad han skal stille op. Men svaret er nedslående. For der er ikke noget at gøre.

Læs også: Når de andre kigger med

Hos Københavns Politi bekræfter man, at man som offer har et meget indskrænket handlerum:

– Lad være med at betale. Det er den eneste måde, man kan få truslerne til at stoppe. Det gælder om at sætte hårdt mod hårdt i sådan nogle afpresningssager, siger Jens Møller Jensen fra Københavns Politi.

Kasper får det samme råd, da han ringer. Hackerne har i mellemtiden informeret ham om, at han skal overføre pengene til en filippinsk konto, og det komplicerer sagen yderligere.

– Jeg får at vide, at politiet har fået flere lignende henvendelser i den foregående uge, men reelt er der intet, de kan gøre. Fordi kontakten kommer fra en filippinsk IP-adresse, får jeg at vide, at det er en sag for det filippinske politi, erindrer Kasper.

Den tilgang bekræfter Jens Møller Jensen:

– Det er en gensidig politiregel verden over, at det ansvarlige politi er der, hvor tastaturet er, når hackeren begår forbrydelsen. I princippet er det ikke en dansk, men en filippinsk sag. 

Jeg havde aldrig troet, at sådan noget skulle ske for mig. Det sker jo kun for naboen. Men nu har jeg sat et pænt stykke tape op for mit webcam
Kasper, hacker-offer

»Held og lykke med jeres forretning«

Søndag aften er Kasper træt af at frygte, om billederne bliver offentliggjort eller ej. Han skriver til hackerne, at han har meldt dem til både det danske og det filippinske politi.

– Jeg skriver, at jeg har deres IP-adresse, og at politiet ved, hvor de er. Til sidst ønsker jeg dem held og lykke med deres forretning, siger Kasper. Og så lukker han én gang for alle ned for sin Skype.

Truslerne fortsætter i et par dage. Så stilner de af, og til sidst forsvinder de helt. I dag er Kasper lettet over, at sagen er afsluttet. Men forskrækkelsen glemmer han ikke foreløbig.

– Jeg havde aldrig troet, at sådan noget skulle ske for mig. Det sker jo kun for naboen. Men nu har jeg sat et pænt stykke tape op for mit webcam, fortæller Kasper.