Hajerne på Danmarks Akvarium kan drukne

Når Danmarks Akvarium klokken 17 i eftermiddag lukker ned i Charlottenborg og skal flyttes til Kastrup Havn, skal alle dyrene selvfølgelig transporteres med. Nogle af dem er mere problematiske end andre, og hajerne kræver specielt opmærksomhed.

”Hajerne er især besværlige og bøvlede. Ironisk nok kan de faktisk drukne, hvis de ikke svømmer konstant”, udtaler Anders Kofoed, der er biolog på Danmarks Akvarium.

Hajerne bliver bedøvet
De store pattedyrs overlevelse skal sikres ved at ”bedøve hajerne en smule. Det beroliger dem, så de ikke stresser og bruger ilt,” siger Anders Kofoed.

Efter bedøvelsen bliver hajerne transporteret én af gangen i en 1,3 meter stor tank i deres egen vogn.

”Når hajerne er bedøvede, har de ikke behov for pladsen til at bevæge sig,” siger han.

Et spjæt med halen er et godt tegn
Når dyrene først er flyttet fra Charlottenlund til Kastrup Havn, skal der stadig holdes øje med dem, især hajerne.

”Det er vigtigt, at hajen selv kan svømme, når den sættes ned i akvarietanken. Vi holder derfor øje med, om den synker mod bunden eller laver bevægelser. Når den blot har slået ud med halen, er det et godt tegn. Så burde der ikke være nogen problemer,” forklarer Anders Kofoed.

Fiskene kan transporteres i metroen
Selvom hajerne kan volde en del besværligheder, er der dog en hel del fisk, der er nemme at transportere.

”Der er faktisk rigtig mange fisk, der kan puttes i plasticposer med vand og lidt luft, og så kan de i princippet transporteres i metroen,” siger Anders Kofoed.

Krokodillerne er også uproblematiske at flytte. Ifølge Anders Kofoed er det verdens mindste krokodiller, de har i Danmarks Akvarium, og da den ikke er mere end 1,20 meter, volder den ikke de store problemer.

”Krokodillerne er nemme at flytte. Man kan nøjes med at ligge nogle fugtige håndklæder over dem og transportere dem i kasser, men selvfølgelig skal man stadig passe på fingrene. Selvom de er forholdsvis små, er det stadig krokodiller, og de kan stadig være hidsige,” siger han.

Der er afsat 4,5 måneder til at sørge for hele transporten, men ifølge Anders Kofoed regner de ikke med at bruge mere end nogle dage på selve transporten af dyrene, selvom fx hajerne flyttes en ad gangen. Den Blå Planet, som bliver navnet på det nye akvarium, kan besøges fra 2013.

Læs også:

Danmarks Akvarium i anderledes flytteforberedelser

Foto af haj i New Jerseys gader florerer på nettet