Halloween – slik eller shirk?

Glade børn klædt ud som zombier, hekse og flagermus. Funklende græskar med skarpe bisser og onde øjne. Alt det skal sige muslimer holde sig langt væk fra. Sådan advarer Kaldet Til Islam, en pressesky og salafistisk forening, på deres hjemmeside.

»Halloween er ond fest, der fremmer tilbedelse og offer for falske afguder, der forurener ens tro og tilbedelse til Allah. Halloween er en form for Shirk og en ulydighed skabt af Satan,« skriver den lille ekstremistiske forening. Shirk, at associere andre guder med Allah, betragtes som den værste synd, muslimer kan begå.

For nylig har foreningen meldt ud, at den vil indføre danske sharia-zoner, og under valgkampen blev foreningen blandt andet beskyldt for at dele demokrati-kritiske løbesedler på gadehjørne i København. Nu advarer de mod halloween.

Læs også: Islamister vil indføre sharia-zoner 

 
 
Halloween er helt halal
Den amerikanske højtid halloween lurer lige om hjørnet, men traditionen skaber splid i de muslimske kredse. Waseem Hussain, ung dansk skriftlærd, er ikke enig med Kaldet til Islam. Tværtimod. Han står bag vidensportalen haya.dk, hvor han rådgiver og svarer på spørgsmål om islam. Han mener, det er helt halal, det vil sige tilladt, at deltage i halloween.
 
»Halloween er ikke specielt knyttet til kristendommen. Halloween er ikke et religiøst symbol ligesom fx julemessen. Halloween karakteriserede måske engang en religion, men ikke i dag. Og der er er grænser for, hvor meget man kan tage i betragtning i forhold til oprindelse,« fortæller Waseem Hussain, der har studeret islamisk retslære i Jordan.


Helvedes straf

Sådan ser Abu Khattab, én af Kaldet til Islams talsmænd, imidlertid ikke på det. Han mener, at muslimske forældre skal nægte deres børn at deltage i halloween eller selv give slik.

»Forældrene, som er børnenes beskyttere burde hellere tænke på helvedets straf end folks tanker eller handlinger,« slår Abu Khattab fast. Selvom man ikke fejrer halloween for at ofre til guderne, er det stadig en dødssynd.

»Alt der innoveres er haram (forbudt, red.), selv halloween. Vi skal altid referere tilbage til islam lige meget hvad,« forklarer han.

Det tager Waseem Hussain imidlertid afstand fra. Han mener, at muslimer trygt kan fejre halloween.

»Hvis der er nogen, der på min side spørger mig, om de inden for islamiske rammer må deltage i Halloween, så vil jeg sige ’ja’,« fortsætter han og understreger at, salafisternes synspunkter langtfra er repræsentative for danske muslimer.


En amerikansk tradition med kristne rødder

Halloween fejres altid d. 31 oktober efter amerikansk forbillede med udklædninger, græskar og børn, der pipper ’slik eller ballade’. Traditionen menes, dog at stamme fra kelterne, der fejrede overgangen fra sommer til vinter på denne dag. Senere overtog kristendommen traditionen, og dagen blev en fest for alle de helgener og martyrer, der ikke blev fejret og mindet på andre dage i året.

Læs også: Præster vil gøre halloween kirkelig

Læs også: Kæmpegræskar på over 288 kilo skuffer