Fysiske og mentale handicap kan give udfordringer på mange områder i livet, men beslutningen om at blive forælder bliver diskuteret på lige fod med livets andre forhold hos folk med handicap. Det fortæller Susanne Olsen, landsformand for Dansk Handicap Forening.
– Tanken om at få børn findes hos mange unge med handicap. De ser i deres omgivelser, hvad der er idealet. Et familieliv med børn, siger hun.
Men mange handicappede er bange for at give deres gener videre med eventuelle handicap og fravælger at få børn. Andre kan ikke tage vare på et barn på grund af deres handicap, og derfor får nogle unge piger en reborn-dukke istedet, fortæller landsformanden.
At få en dukke er en måde at finde ud af, hvor meget det kræver at have et barn,
Susanne Olsen landsformand for Dansk Handicap Forening
Læs også: Unge handicappede får sparekniven
En mulighed for at udvise omsorg
For Helle Ugurlu, som til daglig arbejder på en specialskole, er det en hobby at lave de menneskelignende reborn-dukker, og hun har både solgt dukker til kvinder med ADHD, demens og udviklingshæmmede:
– Jeg tror, det er et godt alternativ til at få et barn. Det er en mulighed for at udvise omsorg, siger Helle Ugurlu, som har lavet dukkerne i et år.
Dukkerne, som koster fra 2.000 kroner, kan blive en slags erstatning for et barn, og det kan fremkalde empati, mener hun.
Susanne Olsen har et positivt indtryk af, at unge piger med handicap bruger reborn-dukker, og hun mener desuden, at dukkerne kan have en præventiv funktion:
– At få en dukke er en måde at finde ud af, hvor meget det kræver at have et barn, siger hun.
Det er et godt redskab til at finde ud af, om man kan klare det rent fysisk at have et barn. Det kræver meget, lige meget om man har et handicap eller ej, tilføjer Susanne Olsen.
Læs også: Ny test kan måle autisme i blodet
Hvordan skal baby se ud
Ifølge Helle Ugurlu er det en udfordring at lave de menneskeagtige dukker på bestilling. Når dukken skal fungere som en erstatning for et barn, har kunden ofte nogle forestillinger om, hvordan dukken skal være:
– Jeg har været ude for, at en udviklingshæmmet pige blev nødt til at sende dukken tilbage. Hun havde noget i sit hovede, som jeg ikke lige kunne få til frem. Det kan være det svære, når det skal være som en slags erstatning, fortæller Helle Ugurlu.
Det tager mange timer at lave en reborn-dukke, og alle dukkerne har deres egne træk og karakteristika. Og folk forstår ikke altid Helle Ugurlus hobby:
– Folk på arbejde synes måske, jeg er lidt sær, siger hun.
Men hvis det hjælper nogle, er det det hele værd, siger dukkemageren.
One Response to "Handicappede får dukker som erstatning for børn"