Her er biltyvens snedige tricks

Biltyve behøver kan bryde ind i din bil med elektronisk udstyr. Foto: freedigitalphotos.net
Biltyve kan bryde ind i din bil med elektronisk udstyr.
Foto: Freedigitalphotos.net

Biltyve behøver ikke længere at bryde bildøren op med et brækjern. I dag kan de med den rigtige teknik bryde ind uden at efterlade det mindste spor på bilen. Jacob Mortensen, teknisk konsulent hos FDM, forklarer, hvordan biltyvenes teknik fungerer, og hvordan man som bilejer bedst kan sikre sig mod tyveri.

De fjernbetjente billåses signaler kan både forstyrres og optages af biltyvenes udstyr. Til at forstyrre signalet, bruger biltyven en såkaldt jammer, som blokerer signalet fra den elektroniske bilnøgle, så bildøren ikke låses, forklarer Jacob Mortensen.

– Jammere er en lille fjernbetjening, som sender støjsignaler ud, så din bil ikke kan modtage signalet fra bilnøglen, siger han.

Dem, der har onde hensigter, er lige efter sikkerhedsudviklingen hele tiden. Hver gang der kommer noget nyt, så går der ikke så lang tid, før de har fundet en måde at omgå det.
Jacob Mortensen, teknisk konsulent hos FDM

Sådan sikrer du dig

  • Tjek at døren låses, når du trykker på låsen
  • Efterlad ikke synlige værdigenstande i bilen
  • Hold øje med mistænkelige typer i nærheden
  • Parker din bil et oplyst sted, hvor du kan holde øje med den

Læs også: Sådan tryller tricktyven din iPhone op af lommen

Med en mere avanceret teknik kan biltyven opsnappe signalet mellem bilnøglen og bilen og afspille signalet igen, når du har forladt bilen. Så selvom du tjekker at din bil er låst, vil en snedig biltyv med den rigtige teknik let kunne åbne bilen igen. Dette kaldes en grabber. Teknikken virker også på nøglefrie biler, forklarer Jacob Mortensen.

– Dem, der producerer sikring på biler, prøver at gøre det mere og mere sikkert. Og dem, der har onde hensigter, er lige efter sikkerhedsudviklingen hele tiden. Hver gang der kommer noget nyt, så går der ikke så lang tid, før de har fundet en måde at omgå det, siger han.

Vær opmærksom på indkøbsturen
Når du parkerer din bil foran Bilka, skal du være særlig opmærksom på, at bilen rent faktisk låses, når du trykker på din bilnøgle. Store parkeringspladser med mange biler, der kommer og går, er nemlig et af biltyvenes favoritsteder at gå på rov.

– Vi har hørt, at det er sket ved store indkøbscentre og idrætsstadier, fordi der er mange biler samlet samme sted. Hvis man har en jammer, så virker den til nogle biler og ikke til alle på en gang, fordi bilerne har forskellige systemer. Så der er større muligheder for biltyven, når der er flere biler af samme model, end når man bare står nede på en villavej, siger Jacob Mortensen.

Man skal trykke på nøglen og mærke efter, om bilen rent faktisk låser.
Jacob Mortensen, teknisk konsulent hos FDM

Sådan sikrer du dig bedst muligt
Biltyven skal stå i nærheden, inden for en radius af 10-15 meter, hvis det elektroniske udstyr skal virke. Derfor skal man være opmærksom på mistænkelige typer, der strejfer rundt på parkeringspladserne, opfordrer Jacob Mortensen. Og så skal man tjekke, om bilen rent faktisk låses.

– Når man går fra bilen, skal man ikke bare vender ryggen til og trykke på knappen. Man skal trykke på nøglen og mærke efter, om bilen rent faktisk låser. Og man skal lade være med at have vare eller værdigenstande liggende fremme, så man kan se det udefra, så bilen bliver interessant for tyvene, siger han.

Læs også: Unge bilister er livsfarlige

Antallet af tyverier fra personbiler er faldet fra 33.906 i 2007 til 20.460 i 2012, viser politiets statistikker. Antallet af stjålne biler er ligeledes faldet fra 3.083 til 2.338 i samme periode.Rigspolitiet oplyser, at de ikke opgør, hvilken teknik der er brugt ved biltyverier.