Her må man(d) gerne spørge hvad en pige vejer

– Højere, vildere, højere, vildere, skru op for den bitch, skru op for den bitch.

Rune RK og Morten Breums nummer brager ud af højtalerne. Klokken er 12.30 onsdag formiddag, og 23-årrige Amanda Winther Manfeld Simonsen er midt i “workout of the day”, som træningen kaldes i crossfit-miljøet. Den er typisk på to timer, og det gentager hun fem gange om ugen. I de senere år har flere og flere kvinder som hende taget crossfit, vægtløftning og bodybuilding til sig.

– Jeg vejer 64 kg, men løfter 78 kg i øvelsen træk, hvor vægtstangen løftes fra gulvet og direkte i strakt arm i en bevægelse. Vi løfter i vægtklasser og bliver derfor ofte spurgt om vores vægt, fortæller hun.

Sundheden blev afløst af resultater

I begyndelsen var det sundheden, der drev Amanda Winther Manfeld Simonsen. Hendes humør var dårligt i de perioder, hun ikke trænede.

– I en periode led jeg af lidt vinterdepression og besluttede, at der skulle ske noget. Jeg overvejede at søge ind i militæret for at blive motiveret til at træne der. Men i stedet begyndte jeg at gå til crossfit. Jeg begyndte at træne for at blive mere sund, men snart kom det i stedet til at handle om resultater. Der skulle tungere og tungere vægte på stangen.

I dag er den hårde træning blevet en livsstil for hende, og hun tænker nøje over, hvad hun spiser, ligesom hun bruger meget tid på at snakke om træningen med andre i miljøet.

Der er helt klart nogle mænd, som er intimiderede af det. Men det siger mere om dem, end det gør om mig. Det er da også skræmmende, at der er kvinder, der kan løfte mere end dem
Amanda Winther Manfeld Simonsen

Mændenes reaktion på de stærke kvinder

Mellem to 90’er hits, som gør det svært at tale sammen i det tidligere lagerrum på Rentemestervej i Nordvest, hvor Crossfit Copenhagen har adresse, fortæller Amanda Winther Manfeld Simonsen, hvordan mænd reagerer på hendes voldsomme træning:

– Jeg var sammen med min kæreste, inden jeg begyndte på crossfit og vægttræning. Til at begynde med var han lidt negativ, da han skulle vænne sig til min voksende krop. Men med tiden har han oplevet, at det ikke kun var min krop, som voksede. Det gjorde min selvtillid også. Jeg voksede ganske enkelt mentalt, og det var også vigtigt for ham, fortæller hun.

Læs også: Tre trin til at finde motivationen til træning

– Der er helt klart nogle mænd, som er intimiderede af det. Men det siger mere om dem, end det gør om mig. Det er da også skræmmende, at der er kvinder, der kan løfte mere end dem, medgiver Amanda Winther Manfeld Simonsen.

Amanda Winther Manfeld Simonsen tror, at rigtig mange piger har taget styrketræning til sig, fordi de ikke har kunne leve op til det udbredte kvindeideal om høje og slanke modeller, og nu vil de vise, at de kan være seje og rigtige på en anden måde, nemlig ved at være fysisk stærke.

Læs også: Ekspert: Pas på med varme-yoga

På den måde får de også mental styrke. Ved siden af sin egen træning, træner Amanda Winther Manfeld Simonsen også børnehold, og hun havde en oplevelse på et af de hold for nylig, som hun mener, er et godt billede på, hvorfor mange yngre kvinder begynder at løfte vægte:

– Jeg havde en pige på ni år på et af mine børnehold her den anden dag. Hun er bygget sådan lidt som mig, lille og kraftig. Hun sagde til mig, at hun tænkte over, om hun nogensinde ville få en kæreste. Jeg tror, det er meget sigende for, hvordan denne gruppe af piger og kvinder har haft det. Og så tror jeg, at de finder en bekræftelse i træningen, og at man finder ud af, hvad man kan med sin krop. Og det giver én selvtillid i alle mulige andre sammenhænge, på jobbet og i kærlighedslivet, fortæller hun.

– Nogle gange kan det godt være irriterende, når man står i H&M, og man ikke kan passe tøjet, fordi man er for bred. Men så er det tøjet, der er noget galt med, og ikke mig, siger Amanda Winther Manfeld Simonsen.