Fitness i medgang og modgang

Foto: Abdullah Al-Naser, Flickr
Drømmen om at blive sundere bliver oftere til virkelighed, hvis man ikke er alene med den.
Foto: Abdullah Al-Naser, Flickr.

– Unngh. Unngh. Unngh, lyder de rytmiske grynt fra en ung fyr med svulmende brystkasse, hver gang vægtstangen løftes væk fra brystet.

En skarp lugt, der bedst kan beskrives som en kombination af rengøringsmiddel, sved og parfume, fylder de lavloftede træningslokaler. På slidte, sorte gummigulve bevæger en håndfuld formiddagsatleter sig rundt mellem træningsmaskiner og henslængte vægtstænger.

Et dystopisk landskab af maskiner og muskler, der genskabes på alle fire vægge af store pudsede spejle og derfor fylder hele synsvinklen. En enkelt motionist i en pink træningstrøje, der proklamerer ’Eat Right – Work Hard – Feel Good’ står som en ensom ø i et hav af sorte og grå nuancer.

Ingen dårlige undskyldninger

Løftet om en ’god følelse’ ser dog ikke ud til at være nok til at fylde Fitness World på Mosedalsvej i Valby en gråkedelig torsdag formiddag i vinterferien. Især ikke hvis ens partner ikke deler samme opfattelse af, hvad der giver en god følelse, viser en ny undersøgelse fra University College London foretaget med 3722 par.

Her erfarede forskerne, at de som forsøgte at blive mere fysisk aktive sammen med deres kæreste eller ægtefælle, havde en succesrate på mere end 60% – mens det var under 25% for de, som måtte stå alene med beslutningen.

Læs også: Voxpop: Jeg føler, at mænd beglor mig i fitnesscentret, hvis jeg har en dårlig dag

Det er ikke så mærkeligt, mener Benjamin Blaabjerg: – Det er nemmere at hive sig selv herned, når man ikke er alene om det. Der er ikke så mange undskyldninger – vi kan jo begge to godt se, når vi har masser af tid til at få det gjort.

Benjamin Blaabjergs bedre halvdel, Janna Bagge, er i gang med at løfte håndvægtene op over toppen af sit lyse pagehår i strakte arme.

– Tømmermænd er ligesom den eneste undskyldning, der er godtaget, tilføjer hun.

Hendes udkårne smiler bag fuldskægget:

– Ja, det er rigtigt nok.

Benjamin Blaabjerg og Janna Bagge er i midten af 20’erne og har været kærester i et halvt år. De bor sammen og har trænet sammen stort set lige siden, de mødte hinanden. I dag har de placeret sig helt nede i hjørnet af lokalet på hver sin træningsbænk og med hvert sit sæt håndvægte ved fødderne.

– Vi følger samme træningsprogram, siger Janna Bagge og pointerer med et smil:

– Men Benjamins vægte er lidt tungere.

Hyggetræning og motionszombies

Det unge pars muntre samtale står i skarp kontrast til de motionister som, afsløret af høretelefoner og udtryksløse ansigter, har gjort den fysiske aktivitet til et soloprojekt. Med mekanisk effektivitet grynter og pruster disse ensomme kæmper – eller bare kæmpende – sig igennem træningsøvelse efter træningsøvelse. Der er ikke mange smil at skimte, og ingen andre ord end elektropopsangens mandlige vokal der skingrer ”to the eeeeend of tiiiime” på næsten profetisk vis fra højtalerne i loftet.

Så har Benjamin Blaabjerg og Janna Bagge det lidt sjovere, hvis man spørger dem selv.

– Vi synes begge to, at det er dejligt lige at komme ned og røre sig lidt. Ja, og så er det også en hyggelig ting at gøre sammen, siger Benjamin Blaabjerg.

Før det unge par mødte hinanden trænede Benjamin Blaabjerg i fitnesscenteret alene eller sammen med kammerater, og Janna Bagge dansede på eliteniveau. Nu følges de ad op i træningscenteret, så tit som der kan blive tid til. Både i medgang og i modgang.