‘Herreværelset’ – en ungdomsklub for mandfolk. Sådan beskriver Herreværelset på Herfølge Bibliotek sig selv på trods af fem 80-års fødselsdage i næste uge og en gennemsnitsalder på omkring de 70.
Initiativet er Lars Kjelfreds. Han er bibliotekar på biblioteket. Han startede ‘Herreværelset’ op efter at have henvendt sig til andre mænd i området, for at høre om der var interesse. Selvom det er Lars Kjelfreds intiativ, er idéen kommet efter et stigende fokus på udfordringerne blandt ældre mænd.
– Man ved efterhånden, at mænd har svært ved at socialisere. Nogen bliver misbrugere, misbrugere af sofaen, misbrugere af dårlig mad, siger Lars Kjelfred.
‘Klubben’ mødes hver mandag, og et fast punkt på dagsordenen er socialt samværd. Herudover er der et tema for mødet, der skifter fra gang til gang. Netop det skiftende tema giver mulighed for forskelligt samværd og samtaler, og det betyder noget, at der netop kun er mænd til stede.
– Der er mange forskellige af disse herre-fællesskaber. Det kan være for mænd, der gerne vil være sammen med mænd, fordi de kan udtrykke en form for sårbarhed, de ikke kan overfor kvinder. Omvendt kan de også opleve, at de kan være mere hårde i spyttet, end hvis der var kvinder til stede. Det kan føles frigørende for mændene, men det hele har omdrejningspunkt i det eksisterende maskulinitetsideal, siger Christian Groes, der forsker i mandekultur på Roskilde Universitet.
Herreværelset og mænds ensomhed:
- Der er over 80 aktive og passive medlemmer i Herreværelset
- De beskriver sig selv som: stemningen er lun, og der er plads til både humor og alvor – og plads til alle uanset religion, etnicitet, politiske overbevisninger, handikap og særheder (dem har vi alle)
- Hver femte mand mellem 25 og 39 år har sjældent eller aldrig nogen at tale fortroligt med.
- På landsplan er det ca. 140.000 mænd i denne alder.
Kilder: koegenu.dk og Forum for Mænds Sundhed
Læs også Lokale fællesskaber skal modarbejde stigende ensomhed blandt ældre
Åbne rammer for ‘Herreværelset’
Mændene på ‘Herreværelset’ velkomne til at komme og gå, som de ønsker. Med alt fra karate til påskefrokost og hjertestarterkursus er det heller ikke alle aktiviteterne, der falder i alles smag. De udefinerede rammer er kendetegnende for den type mødested, som Lars Kjelfred mener, ‘Herreværelset’ skal være. At tilbyde et rum, hvor mænd er velkomne til lidt af hvert, modtager Lars Kjelfred glade reaktioner på.
– Min vision med herreværelset var at gøre mænd glade, gladere. Lige før jeg snakkede med dig, fik jeg en sms: Tusind tak for en dejlig påskefrokost. Tak Lars! Du er fremragende til at sætte rammerne om vores sociale samværd.
Det er ikke kun ‘Herreværelset’ i Herfølge, der tilbyder rammer for mænd, som gerne vil mødes og socialisere på baggrund af det, de har til fælles: at de er mænd. Lignende tilbud tæt på er eksempelvis ‘Køge Kirke Mandeklub’. Selvom der er lignende initiativer rundt omkring, betyder det ikke, at der er en fast opskrift på at få succes med det. Lars Kjelfred giver dog et bud på, hvad der skal til.
Læs også: Legestue åben for mænd og børn – men næsten ingen dukker op
– Det kan være en hæmsko, hvis det så bare bliver foredrag hver gang, hvis man ser andre, der gør det. Herreværelset skal være mest af alt være et socialt vindue uden faste rammer, hvor man kan hoppe ind hver mandag, siger Lars Kjelfred
Frivillige har udvidet Herreværelset
På trods af ingen kvinder og et uomgængeligt kønsideal oplever Lars Kjelfred altid “kanon godt humør”. De glade deltagere tyder på, at det har været en succes i Herfølge-området. Der er derfor også blevet efterspurgt et aftentilbud.
I forlængelse af ‘Herreværelset’ er der, på frivillige kræfters intiativ, startet tirsdagsmøder op klokken 19-21 på den omkringliggende skole i Holmebæk. Her gælder det samme som for Herreværelset: alle mænd er velkomne.
Sådan gjorde vi: Journalisten fandt en artikel om Herreværelset på Køge Kommunes hjemmeside. Herefter kontaktede journalisten initiativtageren og kønsforskeren telefonisk.